Kraljevčani i dalje vole gradski bazen, kvalitet vode besprekoran

U gradskom bazenu rashlađenje svakog dana potraži više od 400 Kraljevčana. Kvalitet vode je odličan, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje. Ova ustanova nema podatke o kvalitetu vode na ostalim bazenima i kupalištima u Kraljevu

            I posle 40 godina od kako je otvoren gradski bazen, i pored toga što je poslednjih godina otvoreno nekoliko privatnih bazena i još više kupališta, Kraljevčani vole da dolaze na bazen na obali Ibra. Mnogi su u školicama plivanja ovde proplivali, pa su mu mladi naraštaji i najčešći posetioci, kaže Marko Đoković, koji je u Sportskom centru „Ibar“ koordinator za rad bazena:

            – Od kada smo počeli sezonu do juče prodato je oko 7.000 ulaznica, što znači da je na bazenu svakoga dana bilo više od 400 Kraljevčana. To su uglavnom naši mlađi sugrađani, najbrojniji su tinejdžeri. Disciplinovani su, nemamo problema. O bezbednosti kupača brine 5 spasilaca.

            Ulaznica za bazen je 250 dinara. Ako leto i u nastavku bude ovako toplo, broj posetilaca mogao bi da bude još i veći, jer je od preksinoć uvedeno i noćno kupanje i prve dve večeri je bilo u proseku više od stotinu kupača. Mi smo danas razgovarali sa jednom mamom, Tanjom Popović, koja je na bazenu sa četvorogodišnjim sinom Veljom:

            – Pre tridesetak godina ja sam naučila da plivam baš ovde, na gradskom bazenu i dolazila sam godinama dok nisam stasala da sama idem na more i na okolne reke. Sada sa detetom ovde mi je i najzgodnije i najbezbednije da ga dovedem: suprug radi, pa Velja i ja skoknemo na bazen jer nam je najbliži, a i voda se redovno kontroliše. Vikendom porodično idemo na Lopatnicu.

            Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Macana, kvalitet vode na bazenu je besprekoran:

            – Tri puta nedeljno uzorkujemo vodu iz gradskog bazena i kvalitet je potpuno zadovoljavajući. Ispoštovani su svi standardi, postavljene dezobarijere. U kontekstu epidemije kovida preporučujemo posetiocima da se ne tiskaju jedni uz druge, ima dovoljno mesta za sve i za pristojnu fizičku distancu.

            Međutim, kontrola na tri dana nije, naravno, jedina kontrola vode koja se sprovodi na gradskom bazenu, kaže Marko Đoković:

            – Na svakih 30 minuta proveravamo količinu hlora, ph vrednost i temperaturu i vodimo računa da uvek sve bude po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Osim toga svake noći voda se filtrira i ubacuje značajna količina nove vode Možda je građanima zanimljivo da znaju da je ovih dana temperatura vode 24-25 stepeni.

            Poslednjih godina otvoreno je još nekoliko bazena i kupališta na području Kraljeva, pa nas je malo iznenadio odgovor doktora Aleksandra Macana da ne zna kakva je voda na bilo kom od tih objekata. Razlog – niko od vlasnika tih objekata nema ugovor o redovnoj kontroli vode od strane kraljevačkog Zavoda.  Dr Macan kaže da rade sporadične kontrole bazena i kupališta po pojedinačnim zahtevima. Što ne znači da vlasnici možda nemaju ugovor sa nekim drugim zavodom.

Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda propisuje da praćenje i analizu obavljaju zavodi ili instituti za javno zdravlje, ali ne obavezuju vlasnike da se obrate baš određenoj ustanovi, što znači da kontrolu vode nekog bazena ili kupališta u Kraljevu može da kontroliše i zavod u Čačku ili Beogradu. Propisano je da učestalost praćenja i analize bazenske vode zavisi od nekoliko faktora (otvoren ili zatvoren, dužina sezone, kapacitet…), ali da učestalost ne može biti manja od jednom mesečno.

            U Pravilniku takođe piše: „Na javnom kupalištu, na mestu predviđenom za informisanje kupača, neposredno pored svakog bazena postavlja se vidljivo istaknut izveštaj o poslednjoj obavljenoj analizi bazenske vode“.

            Direktor Zavoda za javno zdravlje kaže da redovno uzorkovanje i analiza sirove vode Ibra ne obuhvata kontrolu vode u smislu kvaliteta za kupanje:

            – Analiza vode na kupalištima nije deo ugovora između Grada i našeg Zavoda, sirovu vodu Ibra ispitujemo u kontekstu kontrole kvaliteta pijaće vode i mogućih rizika. Građanima bih preporučio da se posle kupanja u Ibru obavezno istuširaju.

Dr Macan kaže da kontrolu kvaliteta rečnih voda obavlja Republički hidrometeorološki zavod, a da se, prema njegovim saznanjima, u zavisnosti od vodostaja Ibar kreće od II do III kategorije. Prama Uredbi o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim i podzemnim vodama, površinske vode I, II i III klase mogu se koristiti za kupanje i rekreaciju.

R.Vesković

Foto: Marko Đoković