Kraljevo i Valjevo danas najtopliji gradovi u Srbiji!

U 16h u Kraljevu je izmerena temperatura od 39 stepeni, koliko je bilo i u Valjevu, pa su ova dva grada danas bila najtoplija u Srbiji

            Trebalo je ovo danas izdržati! U meteorološkoj stanici u Kraljevu u 16h izmereno je 39 stepeni, duvala je košava od čak 6 metara u sekundi, pa je vlažnost vazduha u Kraljevu bila neuobičajenih samo 24%! Naučili smo već da se temperatura zvanično meri na 2 metra iznad travnate površine i u meteorološkom zaklonu, što znači da je na betonu mogla biti i 15-ak stepeni viša. U 17h „baš smo mogli da odahnemo“ jer je temperatura pala za jedan stepen.

            Kako saznajemo, tokom popodneva nema veće gužve u Hitnoj službi, niti povećanog broja izlazaka na teren, što verovatno znači da se sa vreline sklonio ko god je mogao. Nadamo se da lekari ni tokom večeri neće imati više posla od uobičajenog.

            U 16h uz Kraljevo najtopliji grad u zemlji bilo je Valjevo, takođe sa 39 stepeni, a živa je danas prešla trideseti podeok čak i u Sjenici, gde je zabeleženo 32 stepena. Ni na Zlatiboru nije mnogo prijatnije sa 33 stepena, ali zato jeste na Kopaoniku, gde su izmerena samo 24 stepena.

            Maksimalna ikad izmerena temperatura u Kraljevu bila je 44,3 stepena i zabeležena je 22. jula 1939. godine.

Grafika RHMZ: Meteoalarm za 15. jul 2021. g

            Prema upozorenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, crveni meteoalarm za visoke temperature važi još danas. Sutra je na našem području na snazi žuti (najblaži) meteoalarm, jer se najavljuje temperatura od 34 stepena i mogućnost padavina uz grmljavinu.

            RHMZ upozorava na kratkotrajne vremenske nepogode od petka do ponedeljka, a temperatura će biti od 27 do 29 stepeni.

R.V.