Kraljevo: Širenje dualnog obrazovanja

Od naredne školske godine u srednjim školama na području Raškog okruga biće proširen broj smerova koji će raditi na principima dualnog obrazovanja, jer za to postoji interesovanje privrede

Od školske 2021/22. godine Srbija uvodi i dualno visokoškolsko obrazovanje. Privrednici sa područja Raškog okruga izrazili su veliko interesovanje za otvaranje novih obrazovnih profila na kojima će se raditi na principima dualnog obrazovanja. Šta je od toga moguće realizovati, koje smerove je moguće otvoriti naredne školske godine i na koje se probleme nailazi – to su bile teme današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva prosvete, Regionalne privredne komore, Školske uprave i direktora 14 srednjih škola iz Kraljeva, Novog Pazara, Vrnjačke Banje, Raške i Tutina.

Sastanak, organizovan sa ciljem unapređenja upisne politike za školsku 2021/22. godinu, vodila je dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje.

dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete

            Predsednik Regionalne privredne komore Zvonko Tufegdžić rekao je da su privrednici sa područja Raškog okruga iskazali potrebu za 160 učenika koji bi za određena zanimanja prošli kroz dualno obrazovanje, od toga pristiglo je 88 zahteva kraljevačkih privrednika.

            – Izvesno je da ćemo u Kraljevu za dualno obrazovanje imati četiri smera koja smo imali i do sada: operater za izradu nameštaja, zavarivač, elektromonter i modni krojač, 2 kompletna odeljenja i dva po pola. U Novom Pazaru do sada nije bilo dualnih obrazovnih profila, a nakon sastanka koji smo održali u tom gradu sigli su određeni zahtevi, kao i iz Raške za 15 modnih krojača. Ministarstvo ima dobru praksu da kada postoji interesovanje za najmanje 15 učenika za određeno zanimanje za koje postoji školski program, školska uprava i škole imaju zadatak da izađu u susret tom zahtevu. Idemo koak po korak. Prošli smo kroz veliko redefinisanje privrede, pa moramo da redefinišemo i školstvo – rekao je Zvonko Tufegdžić.

foto: Zoran Ljubojević

            Dualno obrazovanje u Srbiji je srednjoškolsko obrazovanje u kome se kroz teorijsku nastavu u školi i kroz rad kod poslodavca stiču znanja i veštine za određeno zanimanje. Prema Zakonu o dualnom obrazovanju, obim učenja kroz rad kod poslodavca može iznositi od 20% do čak 80% časova stručnih predmeta.

            Govoreći o značaju dualnog obrazovanja, pomoćnica ministra prosvete dr Gabrijela Grujić je rekla:

            – U 21. veku ne govorimo ne samo o teorijskim znanjima, nego moramo govoriti i o razvijenim veštinama. Naši mladi već 4 godine imaju priliku da se sukcesivno upoznaju sa dualnim modelom nastave. Uključeno je više od 10.000 učenika u oko 120 škola i čak 900 kompanija koje su u procesu akreditacije. Obilazimo sve okruge da bismo umrežili svaku kompaniju koja je izrazila želju za uključivanje u dualno obrazovanje. Suština je da mladi ljudi po završetku školovanja nemaju „odloženu karijeru“, da nemaju neupotrebljivu diplomu. Odmah nakon formalnog nivoa školovanja mogu da budu i zaposleni, jer u dodatku diplome piše koliko su sati proveli u praksi i u kojim kompanijama.

            Pomoćnica ministar je naglasila da će od naredne školske godine dualno obrazovanje biti uvedeno i u visoko obrazovanje, jer to traže kompanije, ali i mladi ljudi:

            – Shvatili su da ako nemaju razvijene veštine, da neće steći ni znanja iz savremenih tehnilogija. Time će Srbija biti jedna od retkih zemalja sa dualnim visokoškolskim obrazovanjem. Prepoznali smo potrebu studenata za sticanjem veština i kompanija za inženjerima sa praktičnim znanjima – rekla je dr Gabrijela Grujić.

           Zamenik gradonačelnika Vukman rakočević je  istakao da je upisna politika od izuzetnog značaja za Grad Kraljevo zbog smanjenja nezaposlenosti, što je moguće samo ako se školuju kadrovi za kojima postoji potražnja i koji znanjima i veštinama mogu da zadovolje potrebe kompanija. Na istom tragu je, rekao je Rakočević, i prošlonedeljni sastanak rektora Univerziteta u Kragujevcu, Mašinskog fakulteta u Kraljevu sa predstavnicima firme „Leoni“.

  R.Vesković