Meštani Sirče, jeste li spremni za sutrašnje ocenjivanje…?

U okviru akcije Izbor najlepšeg dvorišta u Sirči stručne komisije će sutra obići domaćinstva koja su se kandidovala. Proglašenje pobednika 21. juna

            Savet Mesne zajednice Sirča pokrenuo je ove godine akciju Izbor najlepšeg dvorišta u selu u želji da stimuliše meštane da urede svoje najbliže okruženje i da selo zablista u punom sjaju. Predsednik Saveta MZ u ovom kraljevačkom pomoravskom selu Slobodan Đurović kaže da iskustvo sela koja već nekoliko godina imaju ovu akciju daje vrlo pozitivne rezultate:

            – U Šumadiji i na području Pirota ima dosta sela koja biraju najlepše dvorište i iskustvo je odlično, iz godine u godinu dvorišta dobijaju lepši izgled, pa tim i čitava sela. Podiže se nivo znanja iz hortikulture, stiču iskustva u uzgoju cveća i ostalog ukrasnog bilja sve to podiže kulturu stanovanja i uopšte kulturu življenja seljana. Verujemo da će i u Sirči izbor najlepšeg dvorišta postati tradicionalna akcija i da će ulepšati život u našem selu.

(Foto: Pixabay.com)

            Da ne bi neko zamerio na subjektivnosti izbora i da bi akcija dobila na ozbiljnosti, organizatori su se za pomoć obratili najstručnijima – profesorima u Šumarskoj školi u Kraljevu, na odseku za pejzažnu arhitekturu. Oni su akciju zdušno podržali, pa će upravo i biti članovi dve komisije koje će u ponedeljak 14. juna obići domaćinstva koja su kandidovala svoja dvorišta.

            Ocenivaće se 3 kategorije:

  • najlepše dvorište
  • najlepše etno dvorište
  • detalj.
(Foto: Pixabay.com)

Organizatori već duže vreme pripremaju ovu akciju, pa su tako obišli sva dvorišta, napravili fotografije i prikupili bazu podataka, čime će olakšati sebi posao narednih godina.

Proglašenje pobednika biće posle sedam dana, 21. juna. To je drugi dan Svete Trojice, zavetine ovog sela, kada se narod i inače okuplja, pa će na saborištu u Sirči biti dodela nagrada praćena bogatim kulturno-umetničkim programom. Namera je da akcija i narednih godina bude vremenski vezana za Sv. Trojice, što znači da će datum održavanja biti „pokretan“, kao što je i ovog verskog praznika. Đurović kaže da su pripremljene i lepe nagrade, obezbeđene uz pomoć donatora, kao što su sadnice cveća, dvorišne skulpture, pa čak i let sportskim avionom!

            – Nismo aplicirali za novac iz gradskog budžeta, ove godine smo uspeli da sve organizujemo iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora. Imamo podršku Turističke organizacije Kraljeva. Nadamo se da će Grad prepoznati potencijale ove akcije i da će nas naredne godine pomoći i uvrstiti Sirču u turističku razglednicu Kraljeva. Želimo da pokrenemo i meštane drugih kraljevačkih sela, nadamo se da će nam se naredne godine pridružiti u akciji Izbor najlepšeg dvorišta – kaže Slobodan Đurović.

            Savetu Mesne zajednice Sirča portal KRUG čestita na preduzimljivosti. Tekst ilustrujemo fotografijama sa interneta, a ne iz Sirče da ne bismo favorizovali dvorišta čije slike imamo.

R.Vesković