Na čelu kraljevačke biblioteke – Jasminka Marković

Rešenjem ministarke kulture Maje Gojković, za v.d. direktorke Narodne biblioteke u Kraljevu imenovana je Jasminka Marković, dosadašnja arhivistkinja – rukovodilac odeljenja u Istorijskom arhivu Kraljevo

            Na čelu Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu od prošle nedelje je Jasminka Marković, dugogodišnja radnica u kulturnim i informativnim ustanovama u Kraljevu. Dosadašnji direktor Miša Milosavljević je pre nekoliko meseci podneo ostavku iz ličnih razloga, kako je naveo.

Jasminka Marković je po obrazovanju diplomirani etnolog. Poslednjih 12 godina radila je u Istorijskom arhivu Kraljevo kao arhivistkinja i rukovodilac odeljenja, bila je autorka i koautorka desetak naučno-istraživačkih radova, kao i samostalnih i grupnih izložbi.

Pre toga Jasna je 15 godina bila novinarka u JP „Ibarske novosti“ RTV Kraljevo, gde je najduže pratila oblast kulture. Etnologiju je jedno vreme predavala u Srednjoj muzičkoj školi u Kraljevu, a na početku karijere radila je i na projektima Odeljenja društvenih nauka SANU.

            O svojoj novoj dužnosti Jasminka nam je rekla:

            – Dolazim na čelo ustanove koja ima visok renome i čvrste temelje. Moja je želja da tako i ostane, da nastavimo aktivnosti koje su do sada razvijane i da se uključimo u savremene tendencije. Ova ustanova ima kadar velikog znanja i iskustva i pokušaćemo da još unapredimo bibliotečku, kulturno-propagandnu i edukativnu delatnost, kao i da uvedemo novitete u korišćenju savremenih informacionih tehnologija da bismo se još više približili grđanima. Kraljevačka Narodna bilioteka ima bogatu tradiciji i veliki ugled i moj cilj je da sa saradnicima nastavim taj uzlazni put – rekla je za portal KRUG Jasminka Marković, nova direktorka NB „Stefan Prvovenčani“.

R.V.