Na današnji dan 1941. hrabri vatrogasci prevarili su nemačke straže (VIDEO)

Pre tačno 81 godine, članovi tadašnje vatrogasne čete, prevarivši nemačke straže izašli su iz okupiranog Kraljeva i svirajući koračnice i marševe prebacili se do Goča. Taj datum danas slave svi dobrovoljni vatrogasci Srbije.

U oviru obeležavanja Dana dobrovoljnih vatrogasaca Srbije i Dana Dobrovoljno vatrogasnog društva (DVD) Kraljevo, jutros je najpre održana svečana sednica DVD Kraljevo i Izvršnog odbora Vatrogasnog saveza Srbije.

Na sednici su uručene plakete najboljim saradnicima i prijateljima DVD Kraljevo, a promovisani su vatrogasni i viši vatrogasni oficiri.

Učenice koje su bile najbolje na literarnom i likovnom konkursu „Šume su pluća naše planete, zaštitimo ih“ predstavile su svoje radove.

Učenice nagrađene na konkurs “Šume su pluća naše planete – zaštitimo ih” : Maša Dašić, Sofija Stojanov i Dunja Županjac

Nakon sednice, gradski čelnici i članovi vatrogasnih delegacija (kraljevačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Vatrogasne zveze (saveza) slovenačkog Maribora, kao i još nekoliko DVD iz gradova u okruženju, položili su vence.na spomen-ploču pored starog Vatrogasnog doma u Ulici Toplice Milana, iz kojeg je vatrogasni orkestar 27. septembra. 1941. godine krenuo i izašao iz okupiranog Kraljeva, kako bi se pridružio  partizanskom odredu „Jovo Kurslula” na Goču.

Pogledajte VIDEO sa obeležavanja 81 godine od ovog istorijskog događaja:

Članovi vatrogasne čete su tog dana obukli više uniformi, jednu preko druge, spalili arhivu, onesposobili telefon, zasvirali koračnicu, paradnim korakom prošli pored nemačke straže na mostu i prebacili se do Goča, gde su su se priključili partizanskom odredu „Jovo Kursula“ – podsetio je kraljevački hroničar dr Milan Matijević.

Posle rata vatrogastvo se relativno brzo razvijalo, dodao je on.

Imali smo vrlo razvijene vatrogasne jedinice i u velikim kolektivima kao što u bili Magnohrom d.o.o, Fabrika vagona a.d. Kraljevo, Stari Jasen a.d. Kraljevo. Nažalost, privredna tranzicija je to upropastila i morali smo da počnemo iz početka – podsetio je Matijević, koji je bio predsednik kraljevačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u dva mandata.

Miloje Bajčetić, potpredsednik Dobrovoljnog društva vatrogasaca Kraljevo, čestitao je svim kolegama 27. septembar, Dan vatrogasaca Srbije.

Za ponos je što je naše Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kraljevu jedno od najboljih u Srbiji, a uspeli smo da formiramo DVD i u još sedam seoskih mesnih zajednica. Radimo na edukaciji mladih i imamo veoma aktivnu Žensku vatrogasnu sekciju u kojoj su, uglavnom visokobrazovane pripadnice lepšeg pola. Učestvovali smo na gašenju šumskih požara na celoj teritoriji Kraljeva, a posebno je bilo aktivno DVD Studenica na čijoj teritoriji se dešavao najveći broj šumskih požara koji su uspešno i brzo ugašeni. Gradimo vodozahvate na područjima gde nema dovoljno vode, kao što su Stolovi i Goč, kako bi vatrogasci imali pristup vodi za gašenje početnih šumskih požara koje je najbitnije ugasiti pre nego što se razbuktaju – istakao je Bajčetić

Saradnja vatrogasaca Kraljeva i Maribora traje već 22 godine. Mnogi od njih su u međuvremenu postali i kućni prijatelji. Danas je delegacija slovenačkih vatrogasaca položila vence na spomen ploču, sa željom da se saradnja starijih produži i na neke nove generacije vatrogasaca, koji će taj poseban odnos shvatiti kao nešto što dolazi „iz srca”, a ne kao neku izmišljenu političku obavezu.

U Kraljevu boravi i Slavko Kramberger, predsednik Vatrogasnnog saveza Maribra koji je podsetio da je od bratimljenja Kraljeva i Maribora prošla već 41 godina.

Centralna Srbija ima oko 70.000 dobrovoljnih vatrogasaca, a  Kraljevo ih ima više od 300 aktivnih. Društvo dobrovoljnih vatrogasaca Kraljeva osnovano je 1. januara 1933. (tada samo kao četa, društvo postaje pet godina kasnije). U početku im je sedište bilo u kraljevačkoj Čika Ljubinoj ulici u staroj električnoj centrali, a već više od pola veka nalaze se na današnjoj adesi u Ulici Vojvode Stepe.

Kraljevo je prvi grad u Srbiji koji je formirao dobrovoljna vatrogasna društva u selima.

Društvo ima odličnu saradnju sa vatogascima Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Grčke i Kipra, a svojim rezultatima nastoje da opravdaju sve ono što su generacije vatrogasaca radile decenijama pre njih.

Portal Krug objavljuje imena svih hrabrih vatrogasaca i muzičara, odajući im poštu.

U pitanju su:

Branko Nasakanda, kapelnik

Mirko Belobrk

Milorad Milovanović

Slavoljub Mirković

Dragoljub Moravčić

Vladimir Petrović

Milosav Spasojević

Milivoje Vujović

Božidar Vukomanović

Branislav Vukomanović

Milorad Pedović

Petar Petrović

Janko Ćurčić

Leo Knizl

Jurica Ivan

Slavoljub Petrović

Rajko Stojanović

Nikola Đoković.

Na ovu temu vašoj pažnji preporučujemo i tekstove Kako je orkestar kraljevačkih vatrogasaca 1941. prevario nemacke straže

Orkestar jedne mladosti – Vojkana Trifunovića