NSZ: Završena obuka nezaposlenih za vođenje poslovnih knjiga

U kraljevačkoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje 14 polaznika dobilo je sertifikate o završenoj obuci za vođenje poslovnih knjiga

            Zanimanje knjigovođe je jedno od traženijih na tržištu rada, pa je to bio razlog da je Nacionalna služba za zapošljavanje organizovala obuku za vođenje poslovnih knjiga. Polaznici su bili iz 13 gradova, a sa područja kraljevačke filijale bilo je 14 polaznika, kojima su danas uručeni sertifikati.

            Obuka je trajala 120 časova i realizovana je onlajn. O visokom kvalitetu obuke najbolje svedoči iskustvo Snežane Vilimonović iz Vrnjačke Banje, koja je prethodno imala bogato iskustvo u ovoj struci, a kaže da je i na ovom kursu imala šta da nauči:

            – Radila sam 15 godina na sastavljanju završnih računa u Prvoj petoleci, kao zamena sam radila kao poreski inspektor, radila sam i kao budžetski inspektor i meni nije bilo teško da pratim obuku. Već polažem ispite za ovlašćenog računovođu i planiram da otvorim svoju agenciju. Onome ko nije imao kontakta sa računovodstvom, ova obuka može biti samo prva stepenica, nije dovoljno za samostalan rad. Ali imajmo u vidu da ovakvi kursevi u Beogradu koštaju od 25.000 dinara pa naviše, a mi smo kao nezaposleni to dobili besplatno.

            Snežana kaže da se lako navikla na onlajn obuku, koja je imala čak i neke prednosti:

Snežana Vilimonović iz Vrnjačke Banje,
polaznica obuke za vođenje poslovnih knjiga

U svakom trenutku smo imali pristup portalu, da se više puta vraćamo na lekcije. Profesor je odlično uradio posao, mnogo su nam značile konsultacije i mogućnost da sa njim imamo kontak mejlom, fenomenalno je bilo i korisno.

            U kraljevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kažu daposlodavci često traže ljude sa znanjem vođenja poslovnih knjiga i to je bio razlog što je organizovana ova obuka:

Srbislav Antonijević, Služba za odnose sa javnošću
NSZ Filijala Kraljevo

            – Današnja dodela sertifikata kruna je obuke koju je prošlo 14 nezaposlenih ljudi. Ovo će pojačati njihovu zapošljivost, povećati njihove šanse na tržištu rada. Prvi put smo organizovali onlajn obuku i zahvaljujući modernim tehnilogijama polaznici su imali mogućnost da sa bezbednog, iz svojih kuća, prate obuku – rekao je Srbislav Antonijević, zadužen za odnose sa javnošću NSZ-a Filijala Kraljevo.

            Obuku za vođenje poslovnih knjiga sproveo je Narodni univerzitet iz Niša, a finansirao GIZ – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, s kojom NSZ ima višegodišnju saradnju.

R.V.