Otvorena mešovita vaspitna grupa u Lađevcima

Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“ otvorila je pre desetak dana mešovitu vaspitnu grupu u prostorijama Osnovne škole „Dragan Đoković Uča“ u Lađevcima koju sada pohađa 24-oro dece od tri do pet i po godina

Zainteresovanost roditelja da i lađevački mališani imaju mogućnost da u selu idu u vrtić već dugo postoji, a kad je ona predočena i lokalnim vlastima, do realizacije nije prošlo mnogo vremena. U predškolskoj ustabovim bili su voljni da tu želju ispoštuju, a lokalna samouprava je iz gradskog budžeta izdvojila 1.6 miliona dinara za adaptiranje prostorija škole u Lađevcima, kupovinu nameštaja, igračaka, frižidera… Mešovitu vaspitnu grupu u Lađevcima sada pohađa 24-oro dece od tri do pet i po godina

Radostan sam kada vidim njihovu radost što, konačno, imaju prostor gde mogu svakodnevno da dolaze, da se igraju, ali i da uče, nauče i da napreduju iz dana u dan – izjavio je danas, prilikom posete mališanim, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je mališanima poklonio bojanke i slikovnice.

Kada krenu u tzv. nulti razred, a kasnije u niže, pa u više razrede osnovne škole, podsetio je, ovi mališani će samo promeniti učionicu.

Nije najvažnije da svi oni završe fakultet, važno je da rade, da stvaraju, da se bore i za svoje porodice, ali i za Kraljevo i da zajedno napredujemo.

Marija Jovanović, zamenica direktorke Predškolske ustanove zahvalila se lokalnoj samoupravi na brzoj  realizaciji projekta i podsetila da je ovo još jedna u nizu mešovitih grupa koje je ustanova „Olga Jovičić Rita“ tokom poslednjih 10 godina otvorila na ruralnom području.

Svuda gde postoje resursi lokalne zajednice, u mestima gde postoji optimalan broj dece za otvaranje mešovite vaspitne grupe, učinićemo sve da takve grupe budu otvorene. Obično su to prostori osnovnih škola ili mesnih zajednica koji mogu da se koriste, nakon prenamene i adaptacije prostora – kazala je Đusić, ocenjujući da. je važno je da sva, bilo da se rođena i žive u gradu ili žive na selu, imaju jednake šanse za uključivanje u predškolski sistem od treće godine života, zato što je rani razvoj od presudnog značaja za dalji razvoj dece

Mešovita vaspitna grupa Osnovnoj školi „Dragan Đoković Uča“ počela je da radi 18. oktobra, a 14 dečaka i 10 devojčica, u vrtiću su po šest sati svakog radnog dana.