Ove godine 135 miliona dinara za asfalt u seoskim naseljima

Na kraljevačkom području tokom 2021. biće utrošeno 100 miliona dinara više nego pre pet godina za asfaltiranje lokalnih puteva, čak i u najudaljenijim planinskim selima

Bar deo lokalnog puta biće asfaltiran i tamo, u najudaljenijim planinskim selima, poput Rudna, studeničkog kraja, ispod Gledićkih planina…Dakle, gde se meštani nisu nadali da će ikada asfalta biti“. Takvim obećanjem započenjimo razgovor o toj temi sa dr Predragom Terzićem, gradonačelnikom Kraljeva. On tu tvrdnju potkrepljuje i podacima:

Pre pet godina u budžetu je za ove namene bilo izdvojeno svega 35 miliona, a ove 100 miliona dinara, a iz rebalansa budžeta namerni smo da utrošimo još 35, što znači ukupno 135 miliona dinara. Mi to možemo, jer je gradska kasa punija. Nikome ništa ne dugujemo a priliv je dobar, posebno od poreza na zarade iz fabrika „Leoni“, „Eurotaj“, ,,Gir“… gde sada ukupno radi skoro 5.000 radnika. Cilj nam je, zapravo, da ovaj boljitak u zapošljavanju ne osete samo zaposleni u pomenutim firmama, već i meštani iz najudaljenijih sela. A, pošto je Kraljevo geografski najveća lokalna zajednica u Srbiji i prostire se na 1.530 kvadratnih kilometara, veliki je broj i teško prohodnih seoskih puteva – ističe Terzić.   

Prema već ustaljenim pravilima radiće se na putevima onih naselja gde meštani obezbede projektnu i drugu urbanističku dokumentaciju i uplate 15 odsto od vrednosti asfaltiranja određene deonice u svojoj sredini. Inače, sve te poslove ralizovaće kraljevačko JP „Putevi“.

Računajući i pomenuto učešće meštana, na  sumu novca iz budžetske kase treba dodati i taj udeo građana, pa će to biti oko 155 miliona dinara ili oko 40 kilometara asfaltiranih lokalnih puteva. Tu imamo i još šest kilometara ugradnje novog asfalta na seoske puteve koji su davno asfaltirani, ali pohabani. To znači da ćemo ovog leta u selima ugraditi oko 13 .000 tona asfalta. Sve bi se to mogli obaviti za oko dva meseca da nije mnogo premeštanja mašina budući da su deonice kraće a zahtevi i projekti su već stigli iz oko stotinu naselja. No, smatram da ćemo sve obaviti do kraja novebra ove godine. – kaže Mirko Vuković, direktor J.P. „Putevi“ iz Kraljeva.

M. Dugalić  

izvor: “Politika”