Pokloni za bebe rođene u nedelji Crvenog krsta

Iz godine u godinu, sve je manji broj poklon paketa koje Crveni krst u Kraljevu daruje bebama, jer je i novorođenčadi manje, a u drugoj nedelji maja od 21 bebe rođene u ovdašnjem porodilištu samo 14 je sa teritorije Kraljeva

Tradicionalno, Crveni krst Kraljevo i Crveni krst Srbije, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uz pomoć donatora, realizuju akciju „ Paket za novorođenu bebu“ u nedelji Crvenog krsta. Ova nedelja svake godine obeležava se od 8. do 15. maja, a Crveni krst se paketom dobrodošlice za sve bebe rođene tih dana – priključuje borbi protiv bele kuge kao i realizacije ciljeva Nacionalne strategije populacione politike.

Ova aktivnost drugu godinu zaredom, zbog epidemiološke situacije nije mogla da bude organizovana u kraljevačkom porodilištu, pa su danas – neke mame, tate, bake ili deke novorođenčadi rođenih u nedelji Crvenog krsta bili pozvani u sedište ove organizacije u Kraljevu da prime pakete za svoje najmlađe.

Pokloni Crvenog krsta Kraljevo za 14 beba

Pripremili smo im simbolične pakete dobrodošlice, a u njima je sve ono što je za bebe najpotrebnije, a mi ih  darujemo od srca sa jedinom željom da nas ima mnogo više. Već godinama unazad broj beba rođenih u nedelji Crvenog krsta opada, pa ove godine dodeljujemo samo 14 paketa bebama rođenim tokom druge nedelje maja. Poručila bih svim mladim roditeljima da je najbitnije ostaviti trag da smo postojali, kroz naše naslednike. Za sve bake i deke poruka da se potrude i da pomognu mladima oko podizanja dece – poruka je Radmile Dobrić, sekretarke Crvenog krsta Kraljevo.

Prethodnih godina, pojasnila je ona, Crveni krst u Kraljevu je poklanjao, u proseku 30-ak paketa, ali ranije su pakete dobrodošlice dobijale sve bebe rođene od 8. do 15. maja u Kraljevačkom porodilištu, bez obzira na teritoriji koje lokalne samouprave žive njihovi roditelji. Ove godine, svaka lokalna samuprava sprovodi ovu aktivnost za sebe, ali se ispostavilo da od 21 bebe rođene u drugoj nedelji maja – roditelji trećine beba nisu sa teritorije Kraljeva. Tih sedam beba poklone će dobiti u svojim opštinama.

U paketima nema hrane za bebe, ali – tu je bebi oprema: benkice, proizvodi za higijenu, nehodajuće cipelice i radosnica – knjiga u kojoj će roditelji moći da beleže sve najbitnije trenutke njihovog mališana sve do polaska deteta u školu

Naslovna fotografija: ilustracija Kelly Sikkema, Unsplash

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *