Kakva je bila ponuda radnih mesta na Prvom virtuelnom sajmu zapošljavanja?

Korišćenjem interneta, uz jednostavan pristup, svi registrovani učesnici imali su mogućnost da uživo razgovaraju sa poslodavcima, pogledaju ponudu poslova i da predstave svoju radnu biografiju

Virtuelni sajam zapošljavanja, koji organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), uz podršku globalnog Programa „Migracije za razvoj“ (u Srbiji ga sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ), održan je na inovativnoj platformi.  Na sajmu  je učestvovalo 70 kompanija iz Srbije i oko 7.500 nezaposlenih lica, a  ponuđeno je oko 2.800 radnih mesta.

Ovaj sajam zapošljavanja predstavlja primer inovativnog pristupa u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja, s obzirom da Sajam ima karakter otvorene manifestacije i da pruža mogućnost i nezaposlenim licima koji nisu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da učestvuju – istakla je Darija Kisić Tepavčević ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je podsetila da je u februaru ove godine usvojena Strategija zapošljavanja u Srbiji za period do 2026. godine, a u martu je usvojen trogodišnji Akcioni plan koji definiše smernice u razvoju politike zapošljavanja u Srbiji, a čiji je cilj povećanje stope zaposlenosti.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje naglasio je da se, organizovanjem ovakvog sajma, „NSZ pridružuje procesima digitalizacije i unapređenju informaciono-komunikacionih tehnologija“.

On je podsetio da NSZ ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sajmova za zapošljavanje. Na 70 sajmova koji su održani tokom 2019. godine, više od 13.000 lica pronašlo je zaposlenje.

Virtuelni sajam zapošljavanja koji nudi regrutovanje na daljinu i personalizovani razvoj karijere, pruža idealan okvir za to u svetu nakon epidemije Kovid-a 19. Vlada Nemačke kroz virtuelni sajam zapošljavanja podržava napore srpskih institucija da na optimalan način povežu potražnju i zahteve tržišta rada sa kvalifikacijama tražioca zaposlenja – ocenio je Kristijan Šiling, šef odeljenja za razvojnu saradnju u Nemačkoj ambasadi u Beogradu. On je istakao značaj saradnje između NSZ i nemačkog programa „Migracije za razvoj“ i dodao da je ta saradnja, između ostalog, usmerena i na inkluziju povratnika i posebno na osetljive grupe koje same teško mogu da se integrišu u tržište rada.

Virtuelni sajam zapošljavanja održan je uživo i bio je namenjen svim nezaposlenima u Srbiji. Korišćenjem interneta, uz jednostavan pristup i okruženje prilagođeno svim korisnicima, svi registrovani učesnici imali su mogućnost da uživo razgovaraju sa poslodavcima, pogledaju ponudu poslova, predstave svoju radnu biografiju i dogovore uslove za zaposlenje.

Najveći broj poslova koji je ponuđen na ovom sajmu je iz oblasti inženjerstva, mašinstva, informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i drugih zanimanja poput krojača, šivača, prodavaca, prevodioca, radnika u proizvodnji.

Tokom trajanja sajma, učesnici su mogli da isprate i tri vebinara iz oblasti radnog prava, kako se pripremiti za razgovor za posao, ali i da saznaju više o „zelenim poslovima“.