Pravo na detinjstvo – Međunarodni dan dece i dečjih prava u SOS Dečijem selu Kraljevo

Od 2005. godine, u hraniteljskim porodicama SOS Dečijeg sela Kraljevo dom je našlo 170 dece; mnogi od njih već imaju svoje porodice, a hranitelje, edukatore i Dečije selo doživljavaju kao porodicu u kojoj uvek mogu dobiti podršku, savet i ljubav

Svetski dan deteta i dečjih prava prvi put je ustanovljen 1954. godine i od tada se obeležava sa ciljem da se istakne važnost i pojača svest o važnosti dobrobiti dece u celom svetu. Upravo na ovaj dan 1959. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je i Dekleraciju o pravima deteta, dok je trideset godina kasnije, 1989. godine, usvojena Konvencija o pravima deteta.

Od 2005. godine, u hraniteljskim porodicama SOS Dečijeg sela Kraljevo dom je našlo 170 dece iz cele Srbije. Mnogi od njih su već odrasli, hrabro koračaju kroz život, imaju svoje porodice, a hranitelje, edukatore i Dečije selo doživljavaju kao porodicu u kojoj uvek mogu dobiti podršku, savet i ljubav. Briga o mladima sprovodi se kroz sve programe i projekte, a 2016. godine pokrenut je i centar „Jaki mladi“ usmeren upravo na mlade uzrasta od 16 do 30 godina koji su odrasli u sistemu alternativnog staranja i imaju status deteta bez roditeljskog staranja.

U SOS Dečijem selu Kraljevo se snažno zalažu za pravo deteta da odrasta u brižnom okruženju koje promoviše njihov pun potencijal. Deca sa neadekvatnim roditeljskim staranjem ili bez roditeljskog staranja su posebno izložena opasnosti da im takvo okruženje bude uskraćeno. Obeležavanje Svetskog dana dece i dečjih prava prilika je da se još jednom skrene pažnja na važnost poštovanja prava dece, sa posebnim akcentom na decu bez roditeljskog staranja, koja spadaju u najranjiviju grupu.

Zahvalnost rukovodstvu i svim zaposlenima u ovoj ustanovi, koji su se, kako je istakao, „trudili da nadoknade odsustvo porodice svoj deci koja su došla u naš grad, koji su im tokom prethodnih 17 godina menjali očeve i majke i trudili se da ih izvedu na pravi put“, uputio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom posete SOS Dečijem selu Kraljevo.

Posle završetka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ na Beranovcu, dečaci i devojčice nastavljali su srednjoškolsko obrazovanje u školama na teritoriji Kraljeva i mnogi od njih su dobili zaposlenje i postali zdrave ličnosti. U prethodnih nekoliko nedelja obavili smo više sastanaka sa rukovodstvom SOS Dečijeg sela u Kraljevu kako bismo pronašli modalitete za dalje finansiranje Sela, jer ova ustanova treba da nastavi da funkcioniše. Trudićemo se svi zajedno da pomažemo deci koja žive u Dečijem selu u Kraljevu – kazao je Terzić, dodajući da se pomoć obezbeđuje i deci koja rastu u svojim biološkim porodicama, koje su zavisne od različitih socijalna davanja.

SOS Dečje selo obišli su i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić i pomoćnik ministra Biljana Zekavica, zadužena za Sektor za socijalnu zaštitu, a rad SOS Dečijih sela Srbija predstavila je nacionalna direktorka Vesna Mraković Jokanović.

Direktorka SOS Dečijeg sela Kraljevo Biljana Zorić Dimić je istakla da su dečja prava utkana u rad Sela tokom svih 17 godina rada:

Neka od osnovnih prava – pravo na život, na pravilan razvoj, pravo na detinjstvo, na život bez diskriminacije, na odrastanje sa braćom i sestrama… samo su neka od tih prava na koja obraćamo pažnju tokom boravka u Dečijem selu.

SOS Dečije selo Kraljevo podržava jedinstven koncept brige o deci i mladima, koji ne mogu da ostanu u svojim biološkim porodicama. Čini ga mreža hraniteljskih porodica i programi podrške za mlade, do njihovog potpunog osamostaljivanja. Hranitelji žive sa decom i mladima, u porodičnim kućama u okviru Sela, usmeravajući njihov razvoj i vodeći domaćinstvo, uz svakodnevnu podršku stručnog psiho-pedagoškog tima. Selo omogućava porodično okruženje za veći broj dece, pa biološka braća i sestre mogu da ostanu zajedno.

izvor: sajt grada Krajeva

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *