Predložite kandidate za nagrade i priznanja grada Kraljeva

Ako želite nekoga da predložite, učinite to do 20. avgusta, a nagrade i priznanja biće tradicionalno uručeni na Kraljevdan – 7. oktobra

Komisija za nagrade i priznanja gradske skupštine u Kraljevu uputila je poziv javnosti za podnošenje predloga za dodelu nagrada i priznanja za 2022. godinu. Pisane predloge mogu da podnesu: građani, preduzeća, ustanove, organizacije, mesne zajednice, društva, stručna i druga udruženja. Priznanja i nagrade za koje možete predložiti kandidate, kao i objašnjenje kome je koja nagrada namenjena, navedeni su u javnom pozivu:

1. Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva – Dodeljuje se kao najviša lična počast i izraz posebnog poštovanja građanima koji uživaju veliki ugled u zemlji i svetu, može se dodeliti i stranim državljanima.

2. Diploma zaslužnog građanina grada Kraljeva – Dodeljuje se građanima za učinjena humana dela, za dugogodišnji rad i ostvarenja u oblasti naučno-istraživačkog rada, zdravstva, prosvete, kulture, umetnosti, fizičke kulture, sporta, proizvodnog rada i drugim oblastima društvenog i javnog života, koji su od izuzetnog značaja i predstavljaju trajnu vrednost za grad Kraljevo. Diploma se može dodeliti i građanima koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim državljanima, ukoliko je njihov doprinos od izuzetnog značaja za grad Kraljevo.

3. Diploma zaslužnog preduzeća i ustanove – Za dugogodišnji rad i izuzetne uspehe u privredi, nauci, zdravstvu, prosveti, kulturi, umetnosti, fizičkoj kulturi, sportu i drugim oblastima, kao i za druge uspehe, kojima se doprinosi razvoju i afirmaciji grada Kraljeva. Može se dodeliti i preduzećima i ustanovama čije sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim preduzećima i ustanovama, ako je njihov doprinos od izuzetnog značaja za grad Kraljevo.

4. Diploma zaslužne sportske organizacije – dodeljuje se za dugogodišnji rad i izuzetne uspehe u sportu i fizičkoj kulturi kojima se doprinosi razvoju i afirmaciji grada Kraljeva. Može se dodeliti i sportskim organizacijama čije sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim sportskim organizacijama, ako je njihov doprinos od izuzetnog značaja za grad Kraljevo.

6. Diploma zaslužne obrazovne ustanove – za dugogodišnji rad i izuzetne uspehe u oblasti prosvete kojima se doprinosi razvoju i afirmaciji grada Kraljeva. Diploma se može dodeliti i obrazovnim ustanovama čije sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim obrazovnim ustanovama, ako je njihov doprinos od izuzetnog značaja za grad Kraljevo.

6. Diploma zaslužnog udruženja građana – Za humana dela, dugogodišnji rad i izuzetne uspehe u privredi, nauci, zdravstvu, prosveti, kulturi, umetnosti, fizičkoj kulturi, sportu i drugim oblastima, kao i za druge uspehe, kojima se doprinosi razvoju i afirmaciji grada Kraljeva. Može se dodeliti i udruženjima građana čije sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim udruženjima građana, ako je njihov doprinos od izuzetnog značaja za grad Kraljevo.

7. Oktobarska nagrada grada Kraljeva – Dodeljuje se pojedincima ili grupama autora za zajedničko ostvarenje, za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u nauci, kulturi, umetnosti, prosveti, zdravstvu, fizičkoj kulturi, sportu, novinarstvu, proizvodnom radu ili u drugim oblastima privrednog i društvenog života, a koje je postalo dostupno javnosti publikovanjem, izlaganjem ili dostupno na drugi način u periodu od 1. avgusta 2020. godine do 31. jula 2021. godine, a može se dodeliti i za celokupno stvaralaštvo.

Oktobarska nagrada dodeljuje se licu koje je državljanin Republike Srbije

8. Specijalna nagrada za podsticaj humanosti „Milomir Glavčić“ –  Dodeljuje se građanima, preduzećima, ustanovama, udruženjima, organizacijama ili mesnim zajednicama za humana dela i podsticaj humanosti u različitim oblastima društvenog i javnog života za period od 1. avgusta 2020. godine do 31. jula 2021. godine. Specijalna nagrada se može dodeliti i građanima, preduzećima, ustanovama, udruženjima, organizacijama ili mesnim zajednicama čije prebivalište, odnosno sedište nije na teritoriji grada Kraljeva, kao i stranim državljanima, preduzećima, ustanovama, udruženjima ili organizacijama, ukoliko je njihov doprinos od značaja za grad Kraljevo.

Obrazložene predloge u pisanoj formi potrebno je dostaviti Komisiji za nagrade i priznanja Skupštine grada Kraljeva, najkasnije do 20. avgusta. Dodatne informacije možete dobiti u kancelariji 106 u zgradi Gradske uprave, ili na telefon 306-017.

U pozivu se navodi da će biti razmatrani samo blagovremeno podneti predlozi, a da će priznanja i nagrade biti uručeni na Dan grada Kraljeva, Kraljevdan – 7. oktobra ove godine.

M. M. D.