Predstavnici 17 turističkih agencija u poseti Kraljevu

Turistička organizacija Kraljeva organizovala je posetu predstavnika turističkih agencija iz Srbije u cilju promocije manje poznatih turističkih potencijala Kraljeva. Kako potencijale pretvoriti u privlačnu turističku ponudu?

            Sa ciljem da Kraljevo bude uvršteno u ponudu domaćih agencija Turistička organizacija Kraljeva je danas za 17 turističkih poslenika iz Srbije organizovala informativnu posetu, koja je obuhvatila posete: crkvi brvnari u Cvetkama, Groblju streljanih 1941, Duhovnom centru vladika Nikolaj Velimirović i Narodnom muzeju, kao i destileriji rakije „Akov“, a predstavljeni su im i smeštajni i ugostiteljski kapaciteti.

            – Ugostili smo ozbiljne i iskusne turističke radnike koji odlično poznaju kulturno-istorijske spomenike u okolini Kraljeva, kao što su manastiri Žiča i Studenica i tvrđava Maglič, tako da je naša ideja da im predstavimo manje poznata mesta, a koja bi mogla biti zanimljiva turistima. Između obilaska ovih lokacija upoznali smo ih i sa ostalom ponudom, kao što je razvijeni seoski turizam, naročito u Lopatnici i na Rudnu. Predstavljamo i ponudu za klijentelu koja želi drugačiji vid odmora, kao što je na primer „7 dana – 7 otvorenih bazena i kupališta“… Ovo je prilika i za razmenu iskustava i umrežavanje, koji su u svakom poslu vrlo važni – rekla je novinarima Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije Kraljeva.

            Planine, manastiri, banje, Rudno, Lopatnica, solidni smeštajni kapaciteti u gradu i van njega… čini nam se da bismo bez trunke subjektivnosti mogli da kažemo da Kraljevo zaista ima veliki turistički potencijal – ni iz daleka dobro iskorišćen. Šta bi trebalo da uradimo da bismo privukli adekvatan broj turista?

            Aleksandar Seničić, predsednik  Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA, u kraćem razgovoru sa novinarima nije, naravno, mogao da da kompletan odgovor na ovo pitanje, ali je skicirao maršrutu:

            – Prvo da se pregledaju svi smeštajni i ugostiteljski kapaciteti i da se valorizuju prirodni potencijali koje ima Kraljevo, a onda da vidimo šta od toga može da se napravi kao klasična turustička ponuda. Zatim da krenemo sa proizvodnjom programa putovanja, koji će biti podeljeni u dve grupe. Po mom uverenju, to je jedini pravi put: da imamo ponudu za domaće i ponudu za strane turiste. Bez razvitka domaćeg turizma teško da će nam doći stranci. Kada uđemo dovoljno dobro u taj posao sa domaćim turistima i podignemo kvalitet usluga na nivo potreban za strance, onda će se stranci  pojaviti.

Аna Mirosavljević, direktorka TO Kraljevo i Aleksandar Seničić, predsednik  Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA

Seničić je ocenio da Kraljevo zaslužuje da bude regionalni turistički centar zbog banja i planina u okolini, kulturno-istorijskog nasleđa na svom području, kao i samog urbanog jezgra koje ima šta da ponudi.

– U kojoj meri će to biti, zavisi od nas iz turističkih agencija koji to prodajemo, ali zavisi u velikoj meri od podrške lokalne samouprave i države, koja mora u tome da učestvuje. Treba ići i prema Turističkoj organizaciji Srbije, koja bi trebalo da podrži ovakav projekat, a šansa su projekti koji se finansiraju iz izvora Evropske Unije. Ali inicijativa za sve mora da krene iz Kraljeva – naglasio je Aleksandar Seničić.

            Ana Ječmenica iz turističke agencije „Bajaturs“ iz Beograda, i ujedno prestavnica Udruženja turističkih agencija Srbije UTAS, kaže da bi učesnici ove informativne posete Kraljevu mogli biti svojevrsni ambasadori našeg grada:

            – Verujem da će mnogo kolega prepoznati potencijal samog Kraljeva i okoline i ovog leta ih uvrstiti u svoje ponude. Mi ćemo se kao ambasadori potruditi da približimo Kraljevo našim putnicima da znaju šta ovde mogu da očekuju i da znaju da vreme provedeno ovde ostavlja utisak za ceo život.

            O rezultatima u turizmu koji su ostvareni u 2020. godini i planovima za ovu godinu pisali smo u tekstu Kraljevo: Šta možemo očekivati od turizma u 2021. godini? Posle perioda pada i stagnacije turizma na području Kraljeva poslednjih 15-ak godina, izazvanog uglavnom zatvaranjem hotela u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji, u četvorogodišnjem periodu 2016-2019.g broj noćenja turista u Kraljevu je dupliran. Zato su bila velika očekivanja od prošle godine, ali je pandemija kovida pomrsila račune. Ipak, u TOK-u veruju da se u 2021.g može dosta toga postići, pa je i ova poseta predstavnika turističkih agencija deo planirane marketinške kampanje.

R.Vesković

Fotografije: R. Vesković i TOK