Preminuo kraljevački novinar Dušan Stojić

U svojoj 72-oj godini večeras je preminuo dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“ iz Kraljeva, pesnik, muzičar i jedan od osnivača Žičkog duhovnog sabora Preobraženje i ovdašnjeg Književnog kluba

Dušan Stojić (1949.) – novinar, pesnik i muzičar, preminuo je večeras u Mataruškoj Banji. Bio je  jedan od osnivača Žičkog duhovnog sabora Preobraženje i ovdašnjeg Književnog kluba.

Stojić je godinama bio dopisnik iz Kraljeva redakcije “Večernjih novosti”, dobitnik Oktobarske nagrade grada Kraljeva, Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije i Crne Gore.

Njegov rukopis “Glagol” nagrađen je Godišnjom nagradom Književnog kluba Kraljevo iz donacije Hranislava Miloševića za 2014. godinu. Stojićeve prethodne zbirke pesama su “Raspored časova” i “Lični opis”.

Sahrana Dušana Stojića zakazana je za sutra (četvrtak) 22. jul u 12 časova na Novom groblju (Barutana) u Kraljevu, a komemoracija će biti u petak, 23. jula u 13 časova u svečanoj sali zgrade Gradske uprave.

Neka je našem kolegi večna slava.

2 komentara za naslov “Preminuo kraljevački novinar Dušan Stojić

  1. Duleta Stojića, doajena kraljevačkog novinarstva, upoznao sam davno, pre više od 30 godina. Upoznao sam ga kada sam se našao i duže vremena ostao u društvu koje su činili novinari i pravnici: Dule Stojić – dopisnik Novosti, Miloš Milišić – dopisnik Borbe, Miša Dugalić – dopisnik Politike, Stančo Nikolić – sudija i zatim advokat, Dragan Ivanović – sekretar opštine i zatim advokat… Dule me je zvao Gandžo, on mi je i nadenuo taj nadimak koji niko osim njega nije koristio. Bio je divan čovek, pun duha, srdačan i druželjubiv. Često smo se sretali i razgovarali o svemu i svačemu. A često smo se družili i u kafani. Voleo je da svira na gitari na osoben način – uz sviranje na žicama gitare ritam je davao udaranjem prstima u telo gitare, što je činilo poseban doživljaj. A ja sam voleo da pevam uz njegovu pratnju. Iako su nam se putevi razišli, do poslednjeg dana sam ga smatrao velikim prijateljem i siguran sam da je i njegov odnos prema meni bio takav. Stoga je ovo poslednji pozdrav prijatelju iz mladih dana. Počivaj u miru, prijatelju.

    1. Dule Stojic je bio čovek koji je novinarskim radom obeležio jednu epohu grada na Ibru, a celu sredinu obogatio svojim umetničkim delovanjem kulturom na svetskom nivou. Iako su mu koreni bili duboko u Kraljevu, Žiči, Mataruškoj Banji, plodovi njegovog rada, njegova pisana reč, rasejani su od Australije do Kanade, svuda gde žive naši ljudi. Neka mu je večna slava i neka počiva u miru.

Comments are closed.