Projekat osnaživanja žena sa invaliditetom

U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva za žene sa inveliditeom i poljoprivrednice održana je radionica na temu ekonomskog osnaživanja, kao jednog od ključnih koraka ka rodnoj ravnopravnosti

Projekat „Horizontalno i vertikalno osnaživanje žena sa invaliditetom“ sprovodi grad Kraljevo uz koordinaciju Saveta za rodu ravnopravnost, Centra lokalnih usluga i Službe za upravljanje projektima Gradske uprave. Danas je održana peta radionica na kojoj je bilo reči o ekonomskom osnaživanju kao jednoj od ključnih oblasti za pložaj žena sa invaliditetom, ali i preduzetnica i poljoprivrednica koje su takođe uključene u ovaj projekat kao posebno osetljiva kategorija žena. Zato su na današnjoj radionici učestvovale i Udruženja poljoprivrednica iz Kraljeva „Dukat“.

Tim povodom predsednica saveta za rodnu ravnopravnost Lidija Pavlović je rekla:

            – Iako poljoprivrednice nisu prepoznate kao preduzetnice u pravoj meri i nisu se osnažile dovoljno da osnuju sopstvena preduzeća, naša uloga bila je da ih pokrenemo i osnažimo da i one pokrenu svoje biznise. Bespovratna podsticajna sredstva koja je grad Kraljevo za žene na poljoprivredi izdvajao bio je način da pokrenemo žene na poljoprivredi da osnivaju svoja privredna gazdinstva kako bi postale uspešne privrednice odnosno preduzetnice.

Lidija Pavlović je podsetila da grad Kraljevo kao vrednu i korisnu podsticajnu meru namenjenu ženama na poljoprivredi, dve godine zaredom, izdvaja iznos od 250.000 i 300.000 dinara. Ona je je najavila da će sledeća radionica, poslednja u nizu, biti posvećena javnom zagovaranju. U okviru projekta je predviđena i međuopštinska saradnja sa Savetom za rodnu ravnopravnost opštine Raška kroz posetu Savetu povezivanje naših poljoprivrednice i osoba sa invalididtetom sa poljoprivrednicama i preduzetnicama iz okruženja radi razmene iskustva.

Predstavnici Nacionalne službe Zavoda za zapošljavanje – Filijala Kraljevo predstavili su programe i podsticajna sredstva, posebne konkurse i olakšice koji se odnose na osobe sa invaliditetom, a predsednica Udruženja poljoprivrednica grada Kraljeva „Dukat“ Kraljevo Ivana Janković govorila je o dosadašnjim rezultatima rada udruženja.

Nadamo se još većoj pomoći lokalne samouprave. Mnogo bi nam značio jedan lokal u kome bi članice udruženja “Dukat” prodavale svoje proizvode direktno kupcima, zaobilazeći preprodavce.

Sprovođenje projekta „Horizontalno i vertikalno osnaživanje žena sa invaliditetom i poljoprivrednica“ omogućio je program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SWIS PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). Vrednost projekta je 4.425 evra, od čega je doprinos programa SWIS PRO 3.275 evra, a grad Kraljevo je obezbedio sufinansiranje u iznosu od 1.150 evra.

(R.V. zahvaljujući materijalu Službe za informisanje grada Kraljeva)

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *