Roćevići: Mali most, velika muka

Mostić u Roćevićima koji 40-ak domaćinstava u Roćevićima i Pekčanici povezuje sa centrom sela, od 1. oktobra prošle godine nije u funkciji

Da bi stigli do najbliže prodavnice, ili do ambulante u Roćevićima, ili do Kraljeva, ovi seljani moraju kružnim putem koji je desetak kilometara duži.

            Za razliku od većine mostova na seoskom području, ovaj nisu oštetile bujice, već bahatost pojedinca. O tome nam govori Vlastimir Voštinić, čuveni društveni aktivista iz Pekčanice, koji je zbog toga stekao i nadimak Regan:

            – Most je pao preko noći 1. na 2. oktobar, a oštetio ga je čovek koji je kamionom prevozio trupce. Ovo je velika tragedija i velika muka, građani nose robu na leđima ili obilaze 20 kilometara do svojih kuća. Ambulanta nam radi samo tri dana u nedelji, ukinuli su nam apoteku, a ima dosta staračkih domaćinstava i most nam je neophodan.

            Zoran Košanin iz Pekčanice kaže da mora da koristi 15-ak kilometara duži put koji spaja Pekčanicu sa Konarevom preko Verigove bare, ili da krene putem ka Kaoni, pa da u Parezanima skrene ka Roćevićima:

            – Sve su to mnogo duži putevi. Ovaj preko Verigovih bara je makadamski i u lošem stanju, tako da nije preporučljiv za neka niska kola.

            Meštani imenom i prezimenom navode koji je čovek pretovarenim kamionom oštetio most, ali mi ćemo izbeći pominjanje, jer nemamo dokaze. Najavljuju da će podneti i prijavu.

            U međuvremenu, Vlasto Voštinić Regan, iako je zagazio u desetu deceniju života, čini se da i dalje ima najviše energije: obilazi zvaničnike, piše ministrima, do nekih je i lično stigao… Tako je i makadamski put koji dovodi do mosta prošle godine saniran i podasut, ali džabe kad je sada prekinut rečicom i polomljenim mostom.

            Direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović najavljuje određenu pomoć:

            – Uvek pomažemo u ovakvoj situaciji, daćemo beton i armaturu, a građani da odrade ostalo. Ako bismo čekali ozbiljnu sanaciju, to bi potrajalo, jer je građen bez ikakve dokumentacije, neuknjižen, bez rešenih imovinsko-pravnih odnosa, mora se uraditi projekat… Generalno imamo veliki problem sa velikim brojem ovako građenih mostova i vodopropusta, za koje ne postoji nijedan papir i koji su građeni ko zna kad i ko zna kako, ne zna se ni vlasnik, ni upravitelj. Kad ih treba sanirati, onda je to veliki problem za nas kao javno preduzeće, koje mora da ima dokumentaciju za sve radove – objašnjava Aleksandar Nestorović.        

            Meštanima Pekčanice ostaje da se organizuju za ugradnju tog betona i armature kad budu stigli, a nema sumnje da će najagilniji opet biti Vlasto Voštinić Regan.

R.V.

3 komentara za naslov “Roćevići: Mali most, velika muka

  1. Ne čudi što nema rešenja za most u Roćevićima kada raskopan osta ugao Radničke i ulice Vojvode Mišića još od septembra meseca prošle godine! Niko nema nadležnost ni uticaj da makar zakrpi rupu – ni onaj ko je rupu iskopao (Vodovod), ni Putevi, čak ni Direkcija a ni gradonačelnik nije mogao snagom svog autoriteta da pokrene nadležne da ulicu vrate u prvobitno stanje!

  2. Svaki dan kamuoni a prikolicom prelate preko mesta na Ibru.Natovareni trupcima preko svih propisa jer se šuma nemilice krči.Ko kontroliše težunu tih kamiona? Ko ce finansumirati popravku mosta kao sto je slucaj u ovom selu.Sramna država koja nije u stanje da zaštiti osnovna prava ljudi …

    1. Gledala sam i slušala izjavu Nestorovićevu o načinu pomoći meštanima Roćevića u vezi sa srušenim mostom! Nakon onakvog genijalnog predloga, pošto gradonačelniku ne pada na pamet da ga smeni, da sam na mestu direktora Direkcije, podnela bih neopozivu ostavku! Inače, nadam se da građani Kraljeva dobro pamte – svaka njegova izjava u vezi sa bilo kojim problemom je bez rešenja!

Comments are closed.