Šta sve može „pametna klupa“?

Kraljevačka Osnovna škola „Svetozar Marković“ prva je i, za sada, jedina osnovna škola u gradu sa pametnom klupom, nagradom za uspeh njenih đaka u okviru projekta „Pametne klupe za osnovne škole“

Kablovski operator Supernova donirao je učenicima kraljevačke Osnovne škole „Svetozar Marković“ pametnu klupu koja, pored mogućnosti punjenja telefona, nudi pristup internetu i platformi sa mnoštvom korisnih sadržaja. Zahvaljujući solarnoj energiji, pametna klupa pruža mogućnosti punjenja više telefona istovremeno i povezivanja na internet, a đacima omogućava pristup edukativnoj platformi sa lekcijama, testovima znanja, igrama i drugim zanimljivostima. Na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, osnovci mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

Ova inovativna klupa dodeljena je kao nagrada za izvanredan uspeh đaka u okviru projekta „Pametne klupe za osnovne škole“.

Siguran sam da će učenici uživati u korišćenju zabavnih sadržaja i učiti pristupajući edukativnim, da će im značiti to što mogu da se povežu na internet. Pored toga, imaće prilike i da prošire znanja o zaštiti životne sredine – kazao je zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević koji se zahvalio kablovskom operatoru Supernova Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompaniji Strawberry energy, koji su pokrenuli i realizovali ovaj projekat.

foto: Supernova

Rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković smatra da ideja održivosti, konstantno omogućenog pristupa internetu i energiji za pokretanje digitalnih uređaja čine pametnu klupu idealnim spojem tehnologije i ambijentalnog funkcionalnog pomagala za učenje na otvorenom prostoru, u prijatnom, prirodnom okruženju.

Posebno me raduje što će pametne klupe biti od koristi učenicima različitih uzrasta, od najmlađih – koje učitelji orijentišu ka održivom razvoju i racionalnoj potrošnji prirodnih resursa, do onih zrelijih – koji će mogućnost dostupnosti interneta i električne energije upotrebiti za stvaranje novih ideja, na dobrobit celog društva – istakla je Marinković.

Direktorka Osnovne škole „Svetozar Marković“ Dragana Lazović očekuje da će to biti mesto okupljanja i sadašnjih i budućih đaka.

Postignuća naših učenika čine nas prepoznatljivim i van okvira lokalne zajednice, a sada ćemo biti poznati i kao prva i jedina osnovna škola u gradu sa pametnom klupom u školskom dvorištu. Učenici će biti u prilici da ostvare digitalnu komunikaciju, ali i socijalnu interakciju, koja nam svima nedostaje u ovom trenutku. Postavljanjem pametne klupe izlazimo u susret potrebama učenika da slobodno vreme provode na način koji odgovara njihovom načinu života i interesovanjima, a nadam se da će je koristiti ne samo za pretraživanje zabavnih, već i edukativnih sadržaja -izjavila je direktorka.

Kako je istakla PR menadžer Supernove Ivana Bajović, ovim donacijama se ide korak ispred vremena, kreiraju nove digitalne navike i doprinosi modernizaciji celokupnog školstva u Srbiji:

Veoma smo ponosni na projekat koji smo pokrenuli sa željom da mladima još od osnovne škole obezbedimo kvalitetno obrazovanje u digitalnom okruženju, koje će ih inspirisati da i sami pomeraju granice. Pametne klupe koje dodeljujemo osnovcima na lak i zabavan način podstiču decu da se zainteresuju za školske aktivnosti i da u neformalnoj atmosferi prodube svoje znanje.

Pametna klupa – foto Supernova

Zahvaljujući solarnoj energiji, pametna klupa pruža mogućnosti punjenja više telefona istovremeno i povezivanja na internet, a đacima omogućava pristup edukativnoj platformi sa lekcijama, testovima znanja, igrama i drugim zanimljivostima. Na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, osnovci mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

U okviru projekta „Pametne klupe za osnovne škole“ od novembra prošle godine klupe su dobili osnovci u Novom Sadu, Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Ćupriji, Vlasotincu i Paraćinu, a u Raškom okrugu i đaci iz OŠ “Raška” u istoimenoj opštini.

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva