Stolovi i Željin proglašeni za predele izuzetnih odlika

Vlada Srbije donela je dve uredbe kojima su predeli „Stolovi“ i „Željin“ proglašeni za područja izuzetnih odlika i time ih zaštitila kao veoma vredne planinske prostore. One će omogućiti očuvanje prirodnih i predeonih vrednosti Stolova i Željina koji svojim značajem zaslužuju status reprezentativnih primera geo i biodiverziteta na teritoriji Srbije, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade.

Procedura da Željin i Stolovi koji se nalaze u blizini Kraljeva dobiju ovaj status započeta je pre četiri godine, na osnovu programa Zavoda za zaštitu prirode Srbije i koju sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Sada se i Željin, i Stolovi pridružuju grupi od dvadesetak ranije proglašenih predela izuzetnih odlika, odnosno predela naročite prirodne lepote.

Status predela izuzetnih odlika može dobiti područje prepoznatljivog izgleda sa značajnim prirodnim, biološki-ekološkim, estetskim i kulturno-istorijskim vrednostima, koje se tokom vremena razvijalo kao rezultat interakcije prirode, prirodnih potencijala podrucja i tradicionalnog načina života lokalnog stanovništva, tako da se razlikuju prirodni i kulturni predeo izuzetnih odlika“, navedeno je pri pokretanju incijative.

Predeo izuzetnih odlika Željin, koji obuhvata istoimeni planinski masiv, stavlja se pod zaštitu kako bi se očuvala hidrografska mreža, bukove šume i preko 355 biljnih vrsta i podvrsta. Severni deo planine Željin spada u jedno od 40 odabranih podrucja za dnevne leptire u Srbiji. Na celom područcju postoje 94 vrste dnevnih leptira.

Planinski masiv Stolova stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvali vodotoci, hrastov i bukov vegetacijski pojas. Na Stolovima je registrovano  125 vrsta ptica, što predstavlja 35,5 odsto od ukupno 352 registrovane vrste u Srbiji.

Kao i na Željinu, prisutno je 10 vrsta riba, dok faunu sisara čini 47 vrsta, a prisutne su i strogo zaštičene divlje vrste poput mrkog medveda i vidri i divokoza.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *