Svetosavski hram u Kraljevu domaćin duhovne večeri posvećene milosrđu kao vodilji u radu Kola srpskih sestara

Početak posta, ocenjeno je, pravi je trenutak kada se treba podsetiti da milosrđe, kao jevanđeoska osnova u radu Kola, podrazumeva imati milo srce, majčinsku brigu, istinsku ljubav prema bližnjem

Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice u Hramu Svetog Save upriličeno je predavanje na temu „Milosrđe kao vodilja u radu Kola srpskih sestara“. Na početku pozdravne reči uputio je protojerej Radoja Sando, starešina hrama, dok su u razgovoru učestvovali: protonamesnik Aleksandar R. Jevtić, dr Dragoljub Danilović, Snežana Čitlučanin, predsedavajuća Skupštine kola srpskih sestara Kraljevo i protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić, arhijerejski zamenik Episkopa žičkog.

Upravo je početak posta pravi trenutak kada se treba podsetiti da milosrđe, kao jevanđeoska osnova u radu Kola, podrazumeva imati milo srce, majčinsku brigu, istinsku ljubav prema bližnjem iz kojih proističe činjenje dobrih dela istakao je otac Aleksandar R. Jevtić. Na biografije žena – Nadežde Petrović, Delfe Ivanić i Milunke Savić, koje su svojim požrtvovanjem i delovanjem istinski zadužile naš narod, između ostalog i radom u okviru Kola srpskih sestara, podsetio je dr Dragoljub Danilović, profesor istorije u kraljevačkoj Gimnaziji.

Snežana Čitlučanin provela je prisutne kroz istorijat rada Kola u Kraljevu – od osnivanja, kao ogranka, odnosno mesnog odbora beogradskog Kola, aprila 2004. godine, do statusa samostalnog udruženja humanitarnog karaktera, oktobra 2020. godine. Ona je podsetila na sestre koje su vodile Kolo i bile njene članice, akcije koje su sprovedene, načine kako su sakupljana sredstva za pomoć, ističući da ljudi dobrog srca ima, te da se uz Božju pomoć, sestrama mnoga vrata otvaraju.

Otac Ljubinko Kostić na zanimljiv i nadahnut način osvrnuo se na delovanje Kola u dijaspori na nacionalnom i humanitarnom planu, iz ugla ličnog iskustva. Takođe, pohvalio je sestre, članice kraljevačkog Kola i blagoslovio njegov dalji rad.

Članica Kola, Katarina Jablanović, vodila je program, zahvalivši se na blagoslovu, Njegovom preosveštenstvu Episkopu žičkom Justinu na gostoprimstvu – ocu Radoju Sandu, starešini Hrama i istakla uverenje da broj prisutnih uliva nadu da će se misija Kola nastaviti i proširiti.

         Katarina Jablanović

fotografije: Miloš Blagojević