Tri dana Eko sabora Lopatnica – da se ljudi vrate prirodi

Susret ekoloških grupa, udruženja, samostalnih ekoloških aktivista, ali i građana koji vole prirodu biće organizovan na parcelama koje su otkupljene od firme koja je nameravala da na Lopatnici pravi MHE, ali je zbog pobune građana otišla u stečaj

Eko sabor nastao kao ideja da se okupi što veći broj ekoloških aktivista iz cele Srbije i regiona, održaće se u Lopatnici, na obali istoimene reke i na novopripremljenom kupalištu u zaseoku Borovan, kaže za portal Krug Nebojša Kovandžić, organizator trodnevnog Eko sabora Lopatnica koji počinje sutra,

Parcele su, kako pojašnjava Kovandžić, otkupljene od firme koja je nameravala da na Lopatnici pravi mini-hidroelektrane, ali je zbog pobune građana otišla u stečaj.

Prostor je dovoljno veliki da može da primi veliki broj šatora. Na kupalištu postoji dovoljno izvorske i tehničke vode. Kupalite ima i uredni toalet sa protočnom vodom, struju i osvetljenje, a bićemo opremljeni i sa dva-tri rutera za internet. Na raspolaganju učesnicima Eko-sabora je i pet zajedničkih kazana u kojima će se kuvati pasulj, kupus… Jedan će biti odvojen za vegane – pojašnjava Kovandžić i poziva dobrovoljce raspoložene da pomognu u pripremi hrane.

Kamp će zvanično biti otvoren u petak 29. jula tačno u podne, ali oni koji žele – mogu da dođu i ranije i da se smeste i pre zvaničnog otvaranja.

Petak, 29. jul

– 16.00 obraćanje organizatora i davanje smernica i obaveštenja

– 17:50 dodela nagrada đacima OŠ “Petar Nikolić” iz Samaila i njihooj nastavnici Zorici Šćepanović zbog mnogobrojnih ekoloških akcija čišćenja smeća u Samailima i Lascu.

– 18.00 tribina: ČIJE SU ŠUME I REKE SRBIJE.

Govore:

Bojana Minović – Sačuvajmo planinske reke Kraljeva

Dragana Arsić – Odbranimo šume Fruške gore

Oliver Ilić – Savski nasip

Aleksandar Panić – Odbranimo reke Stare planine

Nebojša Kovandžić – Sačuvajmo planinske reke Kraljeva

Aktivisti će odgovarati na pitanja posetilaca koji mogu aktivno da učestvuju na tribini

Posle tribine – večera iz zajedničkih kazana i druženje uz muziku i pesmu, uz vatre pored reke.

Subota, 30. jul

– u 10.00 – radionica Pečurke i zmije – vodi Miroslav Pavlović – Kepa (kuva se gulaš od pečuraka)

– 11:30 – dadionica – Mušičarenje pastrmke potočare, nekad i sad – vodi Aleksandar Panić sa prijateljima

Od 13.00 – 14.00 ručak, kazani sa pasuljem, krompirom, kupusom.

Druženje i kupanje na reci, šetnje, po želji upoznavanje sela itd…

– 18.00 tribina Rudnici – Ranjena Srbija

Dolaze aktivisti iz Doline Jadra, Pranjana, Dobrinje, Rekovca, Jagodine, Homolja, Bora. Tribina je otvorena za pitanja i aktivno učešće svih posetilaca

Posle tribine druženje uz muziku ( DJ BOLE) Ako neko poželi da zasvira ili zapeva daće mu se mogućnost i prednost. Opet druženje pored reke uz vatru.

Nedelja, 31. jul

– 9.00 radionica – Planinarenje i kako se pokrenuti. Mala šetnja do Starog rudnika i kanjona Lopatnice. Radionicu vode Svetlana Krdžić i Goran Nikolić ( Planinarsko društvo Radočelo)

– 10.00 – Viteške igre: nadvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena, najbolji gnjurac, mini kros trka…

– Za kraj zajedničko pranje posuđa, sređivanje prostora i nastavak druženja i kupanja.

U 17.00 – zvanično zatvaranje kampa, ali ko želi može ostati bez žurbe.

Kako se Eko sabor finansira?

Kompletno finansiranje je iz privatnog fonda organizatora bez učešća drugih organizacija sa strane, (naročito NVO), ističe Kovandžić i pojašnjava:

Želeli smo da imamo slobodu u realizaciji ove ideje. Ko bude želeo – imaće priliku da učestvuje svojim prilogom u iznosu koji njemu odgovara. Želja nam je da ovo zaživi i da se ovakvi sabori organizuju po ostalim krajevima Srbije jednom godišnje. U tom smislu novčana podrška učesnika je jako važna, jer se na taj način ideja spasava od buduće komercijalizacije.

Nebojša Kovandžić, organizator Eko sabora Lopatnica

Potrebno je da učesnici kampa ponesu kompletnu opremu za kampovanje, kupaće kostime za kupanje u reci i odgovarajuću obuću za rečni sprud.

I pored zajedničkih kazana ne možemo sa sigurnošču da predvidimo broj učesnika kampa, pa im upućujemo molbu da se pobrinu i sami za manju rezervu hrane sa sobom. Poziv je otvoren svim ljubiteljima čiste i zdrave životne sredine. Što više dece dođe to će ovo okupljanje imati više smisla. Dođite u što većem broju, vidimo se – poručuju organizatori.

Zato poziv i sa naše strane svima koji još nisu odlučili da poslednji vikend jula provedu u prirodi, daleko od gradske vreve. Nikola Tesla davno je poručio kako „Nema stvari koja je tako vredna proučvanja kao priroda“. Možda je baš ovo leto prilika da joj se na pravi način vratimo.

    M. M. Dabić