Zdravlje zuba uništavaju loše navike, spas je u prevenciji (VIDEO)

Kraljevo je danas bilo domaćin Karavana oralnog zdravlja na kojem su vrhunski predavači sa Stomatološkog fakulteta poručili da je upravo higijena usta i zuba – osnovni korak za očuvanje celokupnog zdravlja tokom čitavog života.

Bolesti usta i zuba su vodeći zdravstveni problemi u mnogim zemljama i negativno utiču na ljude tokom čitavog života. Svake godine, 20. marta, svet se ujedinjuje oko pomoći u smanjenju opterećenja bolestima usta i zuba, koje svuda pogađaju pojedince, zdravstvene i ekonomske sisteme. Cilj Svetskog dana oralnog zdravlja je osnaživanje ljudi znanjem, veštinama i samopouzdanjem da obezbede dobro oralno zdravlje. Obeležavanje ovog datuma je inicijativa Svetske dentalne federacije (World Dental Federation), organizacije, a u organizaciji Udruženja stomatologa Srbije – Kraljevo je danas bilo domaćin Karavana oralnog zdravlja. Rukovodilac ovog programa prim. dr Jasmina Tekić istakla je da je organizacija ovog događaja baš u Kraljevu njihov doprinos podizanju svesti o zdravlju usta i zuba i njegovoj ključnoj ulozi u očuvanju celokupnog zdravlja i kvaliteta života.

Pogledajte VIDEO prilog sa današnjeg događaja:

Svetska zdravstvena organizacija koja je najmeritornija za oblast zdravlja, naravno i oralnog kao dela opšteg zdravlja, kampanji obeležavanja Svetskog dana oralnog zdravlja dala je jednostavnu, ali moćnu, poruku: „Budite ponosni na svoja usta“. Ove godine nam je bila ideja da dođemo kod kolega u Kraljevo kako bismo preneli našu iskustva i da bismo od njih čuli kakve probleme imaju, s obzirom da je stomatologija ovih par godina imala velike probleme zbog pandemije korona virusa – pojasnila je Tekić.

Na pitanje kako komentariše konstatacije da se mediji jednom godišnje bave ovom temom i to najčešće na Svetski dan zdravlja, ali da je i to češće nego što prosečan stanovnik Srbije odlazi za godinu dana kod zubara, ona je navela:

Definitivno je oralno zdravlje deo opšteg zdavlja i mnogo više ranije je bilo narušeno. Sada možete da primetite da se uglavnom stavljaju fiksne aparat, a fiksni aparat može da se stavi samo u zdrava usta, što znači da smo uticali na populaciju mladih.

prim. dr sci. dent. med. Jasmina Tekić

Na skupu akreditovanom za stomatologe, stomatološke tehničare, lekare i medicinske sestre govorili su eminentni profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu: prof. do Zoran Mandinić, dr Ivica Stančić, dr Tatjana Savić Stanković i dr Ljiljana Stojčev.

Oni su istakli da održavanje dobrog oralnog zdravlja može da ima povoljan uticaj na lečenje šećerne bolesti i može da pomogne u prevenciji drugih zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularne bolesti, pneumonije, odnosno upale pluća i neke vrste karcinoma, ali da je za oralno zdravlje kao sastavni deo obezbeđivanja dobrog kvaliteta života najvažnija – prevencija.

Upravo je clji današnjeg skupa da kroz smernice o kojima diskutujemo donekle približimo kolegama načine na koje će uticati na pacijente da čuvaju svoje oralno zdravlje i preduprede oboljenja usta i zuba.  Naš narod je najčešće iz neznanja ili okrenut lošim navikama – konzumiranju ishrane bogate ugljenim hidratima i neadekvatnoj oralnoj higijeni – istakao je dr Zoran Mandinić.

prof. dr Zoran Mandinić

Poslednji preventivni program pokazao je da svaki dvanaestogodišnjak u Srbiji ima nešto manje od tri obolela zuba, a u razvijenim – zemljama zapadne Evrope i Skandinavije, dete istog uzrasta ima samo jedan zub kojem je potrebno lečenje.

Ima problema i na strani pacijenata, pa volim da kažem kako je karijes familijarna bolest i ne dobija se kod stomatologa već u porodici, upražnjavanjem loših navika, ali mislim da smo i mi kao struka možda zatajili, jer mnogo više treba da se bavimo zdravstvenim vaspitanjem u stomatologiji i mnogo više da se bavimo promocijom oralnog zdravlja – ističe dr Mandinić.

On je dodao da pacijenti moraju da budu svesni rizika koje nose oralna oboljenja i da je neophodno da se dečji stomatolozi, kojima i sam pripada, bave promocijom oralnog zdravlja kroz zdravstveno vaspitanje, najviše edukacijom mladih i, pre svega, edukacijom roditelja, koji će potom – biti dobri edukatori svojoj deci.

Karavan oralnog zdravlja – Kraljevo

    M. M. D.