Planirate zamenu kotla, prozora i vrata, ili da izolujete kuću…? Ovo je tekst za vas

Danas bi trebalo da bude objavljen Javni konkurs za sufinansiranje zamene kotlova.  Gradsko veće usvojilo Pravilnik po kome ćete moć da konkurišete za sredstva za energetsku sanaciju kuće ili stana

Ako ste za ovu godinu planirali da promenite energent na koji se grejete, ili da uložite u izlaciju kuće, ova dva projekta o kojima pišemo u nastavku teksta mogla bi vam biti zanimljiva, jer država i grad Kraljevo sufinansiraju ove radove. Gradsko veće je na današnjoj sednici usvojilo tekst Javnog konkursa za sufinansiranje mera za smanjivanje zagađenosti vazduha, što u praksi znači da Grad i država sa 40% vrednosti kotla pomažu one koji bi da zamene kotao na drva i ugalj kotlom koji koristi pelet ili prirodni gas. Ovo je deo projekta Ministarstva za zaštitu životne sredine i u Kraljevu je ukupan budžet 4 miliona dinara (3 miliona od Ministarstva, a 1 milion izdvaja Grad). Ako se ima u vidu broj domaćinstava koja koriste kotlove na ugalj i drva, ovo je vrlo skroman budžet, pa su i kruti i kriterijumi po kojima će se rangirati oni koji budu konkurisali. O uslovima smo pisali u tekstu Evo ko može da konkuriše za subvenciju za zamenu kotla , a biće detaljno navedeni u u Javnom konkursu kada bude objavljen na Oglasnoj tabli na sajtu grada Kraljevo.

Gradsko veće danas je usvojilo i Pravilniko sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, po projektu Ministarstva energetike. I u ovom slučaju u Kraljevu je budžet je više nego skroman – 5 miliona dinara (2,5 miliona Ministarstvo i 2,5 miliona Grad). Po ovom projektu građani mogu da očekuju pomoć od 50% za nabavku i ugradnju:

  • materijal za termičku izolaciju zidova, krova i tavanica – od pomenutih 5 miliona dinara Kraljevo i Ministarstvo će za ove aktivnosti izdvojiti 1,92 miliona;
  • spoljnih prozora i vrata – za sufinansiranje radova na porodičnim kućama 1,1 milion dinara, za radove na stanovima takođe 1,1 milion;
  • kotlova na prirodni gas ili bio masu (pelet, briket, sečka) – za ove aktivnosti je planirano sufinansiranje sa ukupno 880.000 dinara.

Ostalih 50% obezbeđuju građani. Maksimalna podsticajna sredstva po pojedinačnoj prijavi su:

  • za termičku izolaciju 120.000 dinara ili 2.000 dinara po kvadratu
  • za prozore i balkonska vrata do 100.000 dinara, odnosno 14.000 po kvadratu i 20.000 dinara za ulazna vrata
  • za nabavku i ugradnju kotlova ili grejača na bio masu za porodične kuće do 85.000 dinara; za kotao na gas za porodične kuće do 70.000 dinara.

Ako bi svi konkurisali za maksimalne iznose, to znači da bi ovih 5 miliona dinara moglo da dobije: 16 domaćinstava koja budu konkurisala za postavljanje izlocaije, 11 vlasnika kuća i 11 vlasnika stanova koji menjaju prozore i vrata i 11 domaćina koji bi da zamene kotao, što je ukupno samo 49 domaćinstava! Sa ovom računicom postaje jasno koliko su ova sredstva kap u moru potrebnih. O tome je bilo reči i na sednici Gradskog veća, a zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević, koji je predsedavao, je kazao:

Od početka smo svesni da su ovo mala sredstva, ali je bilo važno da učestvujemo na konkursima ministarstava radi buduće saradnje. Verujemo da će oba ministarstva sledeće godine povećati izdvajanja za ove aktivnosti, a onda ćemo i mi kao Grad više izdvojiti. Podsetiću da smo na sličan način simbolično počevši saradnju sa Ministarstvom energetike na povećanju energetske efikasnosti škola, na kraju odradili veliki posao i sredili mnoge škole. Zato je bilo važno učestvovati na ovim konkursima.

Za razliku od Pravilnika za zamenu kotlova po porojektu Ministarstva za zaštitu životne sredine, o kome smo pisali na početku teksta, po kome najviše bodova donose socijalni kriterijumi, odnosno prihod po članu domaćinstva, u ovom Pravilniku za energetsku sanaciju prihodi se uopšte ne pominju. Broj bodova zavisiće prvenstveno od toga kakvu energetsku efikasnost kuća ili stan ima sada. Evo izvoda iz pravilnika u delu koji govori o kriterijumima:


Kao kriterijum za bodovanje koristi se i faktor zauzetosti površine prema kome su u prednosti oni koji po članu domaćinstva imaju na raspolaganju manje kvadrata, ali ovaj kroiterijum donosi mali broj bodova i može biti presudan u slučaju kada po podnosioci prijave imaju podjednak broj bodova po prethodnim uslovima.

            Na sednici Gradskog veća se moglo čuti da je Grad pokušao i da malo drugačije uredi kriterijume, ali da je Pravilnik morao da dobije saglasnost Ministarstva energetike i zato su kriterijumi slični u svim lokalnim samoupravama. Za realizaciju ovog posla biće raspisana dva konkursa: jedan za preduzeća koja se bave nekim od navedenih poslova koji su predmet projekta i koji žele da u njemu učestvuju, a drugi za građane. Građani koji se nađu među ovih 50-ak srećnika ne dobijaju sredstva ni na ruke ni na račun, već kada izmire svoj deo obaveze od 50%, Grad će preduzeću isplatiti drugih 50%.

            Ako se ima u vidu da je od usvajanja Pravilnika za zamenu kotlova pa do današnjeg raspisivanja Javnog konkursa prošlo 12 dana, verovatno će za slično vreme biti raspisan konkurs i po ovom Pravilniku za energetsku sanaciju kuća i stanova.

R.Vesković

1 komentar za naslov “Planirate zamenu kotla, prozora i vrata, ili da izolujete kuću…? Ovo je tekst za vas

Comments are closed.