U Kraljevu malo kupaca za jeftine stanove

Posle prvog poziva, od 200 ponuđenih prodato je 89 stanova, a uzdržanost onih sa pravom kupovine je vreme korone, ali i namera selidbe iz grada na Ibru

U kraljevačkom naselju Ribnici, na lokaciji Voćareve livade već su sagrađene dve petospratnice od 200 stanova namenjenih, prema programu Vlade Srbije, za pripadnike snaga bezbednosti, tj. Vojske Srbije, MUP-a, Bezbednosno informativne agencije i Ministarstva pravde. Prema ovom projektu tu će se graditi još osam sličnih stambenih zgrada i zidanje ostalih je već poodmaklo, pa će sveukupno ovde u ponudi biti 947 stanova, od garsonjera do prostranih trosobnih. Stoga je, još pre skoro godinu dana, upućen poziv zainteresovanima da konkurišu za kupovinu stanova u dve pomenute, već sagrađene zgrade ali, do sada su kupoprodajni ugovori sklopljeni tek za 89, ponajviše dvosobnih. Kako doznajemo, isti poziv upućen je krajem proteklog meseca, pa se očekuje veće interesovanje.

Međutim, prema pomenutom broju do sada otkupljenih i u razgovoru sa potencijalnim kupcima koji ispunjavaju zakonske uslove, primetna je uzdržanost za takvu trgovinu. Za to, kako doznajemo, postoji niz, naravno, ponajviše ličnih razloga.

Nije, dakle, u pitanju lokacija, jer Ribnica je gradsko naselje udaljena samo preko Ibra od centra Kraljeva. Nije ni sporost, ni kvalitet gradnje. Naime, ne samo od nadzornih organa već i od samih majstora saznajemo da se gradi, kako kažu, „baš izuzetno kvalitetno“. Vlasnici pojedinih firmi, angažovanih na ovom gradilištu, a zarad poštovanja rokova su u nedostatku domaćih majstora gotovo svih kvalifikacija, angažovali veći broj radnika čak iz Turske.

Tako, graditelji, bar prvih zgrada, nisu, takoreći, kasnili, ali jeste grad sa obavezom izgradnje infrastrukture. 

– Razlog za to su peripetije oko izbora izvođača. Ponavljali smo tender, pa su nedavno izabrani izvođači za: izgradnju vodovoda i kanalizacije, pristupnih saobraćajnica, parkinga, rasvete, dovođenje gasa…Pojedini radovi su u toku i sve će biti završeno za stotinu radnih dana. Inače, novac za to, u iznosu od 374 miliona dinara, obezbeđen je iz državnog budeta, pa će na proleće biti i prvih useljenja – tvrdi Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu.. 

Ne bi trebalo za bududće kupce ni cena stanova da bude sporna. Jer, reč je, kako se kaže, o „proizvodnoj“. Četiri stotine evra po kvadratu tj. 440 sa porezom, koji se kupcu koji kupuje prvi stan – vraća. Znači, 24 hiljade evra za stan od 60 kvadrata, što je dvostruko manji iznos od ovdašnje cene slične nekretnine na slobodnom tržištu. Potencijalnim kupcima koji imaju uslov za takvu kupovinu omogućen je i povoljan kredit kod domaće banke uz kamatu od samo dva odsto na godišnjem nivou.

Međutim, neki od naših sagovornika, kažu da nije ni pri svemu tome „lako se odlučiti na dugogodišnje zaduženje u ova nesigurna korona vremena“. Ima, istina, i znatan broj onih, naročito vojnih lica, koji ne vide budućnost za sebe, a posebno za decu u Kraljevu. Neki od njih su čak i konkurisali za kupovinu jeftinih stanova, samo ne ovde nego u Beogradu, Novom Sadu… Žele da kupe tamo za sebe ili, ako im se ne ostvare planovi o službenom premeštaju, kažu, biće bar za potomke.

M. Dugalić

izvor: “Politika”