Ako ste neafirmisani ili nedovoljno afirmisani umetnik – ovo je poziv za vas

Prijavite se za program „Kultura bez granica“, ali požurite, jer su za prijavu ostala samo još dva dana

Inicijativa „Kultura bez granica“ osmišljena je da promoviše interkulturalni dijalog, saradnju i razmenu između srpske i albanske zajednice. Program se sastoji od tri povezane akcije:

(1) Interkulturalna razmena i učenje mladih umetnika

(2) Kreativna kolonija i

(3) Lokalne izložbe umetničkih dela.

Otvoren je za mlade i nedovoljno afirmisane umetnike koji su zainteresovani da se aktivno angažuju na uspostavljanju i razvijanju kulturnih veza izmedju dve zajednice i zajedničkim umetničkim projektima.

Prva akcija je Interkulturalna razmena i učenje mladih umetnika, koja ce se održati od 27. maja do 5. juna ove godine. Prvih pet dana programa održace se u Beogradu, sa planiranom posetom Novom Sadu, a poslednjih pet dana u Prištini, uključujuci jednodnevnu posetu Prizrenu.

Interkulturalna razmena i učenje mladih umetnika je desetodnevno edukativno studijsko putovanje za 20 mladih umetnika koji imaju između 18 i 35 godina. Cilj je da se upoznaju sa konceptom i praksom interkulturalne i prekogranične umetničke saradnje. Učesnici ce prisustvovati predavanjima relevantnih stručnjaka, učestvovati u inspirativnim razgovorima sa afirmisanim umetnicima, posecivati kulturne institucije i javna mesta, i povezivati se sa kulturnim radnicima u Beogradu, Prištini, Novom Sadu i Prizrenu. Takođe, baviće se praktičnim radom na osmišljavanju i planiranju zajedničkog umetničkog stvaralaštva.

Organizatori pokrivaju troškove učešća, uključujući:

– putne troškove

– smeštaj

– ishranu i osveženje

– posete institucijama kulture.

Radni jezici programa su srpski, albanski i engleski jezik.

 Nakon nekoliko nedelja koje će odvojiti za refleksiju o studijskim putovanjima, ista grupa učesnika ce biti pozvana na petodnevnu radionicu pod nazivom Kreativna kolonija. Svrha ove radionice je da mladim umetnicima omogući fokus, vreme, stručnost i sredstva za stvaranje zajedničkih umetničkih dela koja ce promovisati interkulturalni dijalog, saradnju i razmenu između dva društva.

Zajednička umetnička dela biće izložena/izvedena u nekoliko gradova. Svrha ove akcije je stvaranje popularnih i pristupačnih sastajališta gde će građani biti povezani jezikom pozorišta, filma, fotografije, crteža i/ili muzike i motivisani da se uključe u razgovore o unapređenju međusobnih odnosa.

Uslovi učešća u programu uključuju:

– 18-35 godina starosti,

– status neafirmisanog ili nedovoljno afirmisanog umetnika,

– poznavanje najmanje dva radna jezika programa, uključujući maternji,

– zainteresovanost za aktivno učešće u uspostavljanju i razvijanju kulturnih veza između dvezajednice i zajedničkim umetničkim projektima,

– spremnost na interakciju u uslovima svakovrsne raznolikosti, uključujući etnički, versku, rodnu, geografsku, i sl.

Organizatori ističu da će posebno biti dobrodošlo učešce osoba sa invaliditetom i onih koji dolaze iz malih gradova, ruralnih sredina, marginalizovanih i/ili depriviranih zajednica.

Zainteresovani svoje prijave mogu da podnesu najkasnije do 19. maja u 23.59.

Prijave treba da sadrže biografiju, kratko motivaciono pismo, primer/katalog radova. Prijavu poslati mejlom na HO.konkurs@gmail.com

Na istu adresu možete pisati i ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa pozivom.

Ovaj program, koji od marta 2015. vodi Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (HO), u naredne tri godine će se sprovoditi u saradnji sa organizacijom ArtPolis iz Prištine i uz podršku Evropske unije.

    M. M. D.