Kad je Ibar inspiracija, ovako slikaju deca – umetnici (spisak svih nagrađenih)

Žiri je od pristigla 343 rada za izlaganje na 47. Dečjem majskom likovnom salonu izabrao 137 najuspešnijih radova iz 15 osnovnih škola sa područja Kraljeva

U Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo danas je otvoren 47. Dečji majski likovni salon, najznačajnija i tradicionalno najstarija izložba dečjeg likovnog stvaralaštva u Kraljevu.

Sa otvaranja 47. Dečjeg majskog likovng salona – foto Narodni muzej Kraljevo

Nadica Lišanin, viši kustos Narodnog muzeja Kraljevo, pozdravila je publiku, posebno se osvrnuvši na temu ovogodišnjeg Salona „Motiv sa Ibra“, prema nazivu slike Miodraga B. Protića, čiju stogodišnjicu rođenja obeležavamo upravo danas. Miodrag B. Protić (1922–2014), jedan od najznačajnijih srpskih umetnika XX veka, likovni kritičar, osnivač i prvi direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, rođen je u Vrnjačkoj Banji, a Gimnaziju je završio u Kraljevu i to u zgradi u kojoj se danas nalazi Narodni muzej Kraljevo. Tu mu je, kao nadarenom učeniku, organizovana i prva izložba, a za taj deo njegovog života vezuje se i rad „Motiv s Ibra“, koji se i danas čuva kao posebna dragocenost u Zbirci umetničkih dela kraljevačkog Muzeja.

Nagrađeni radovi – foto Narodni muzej Kraljevo

Cilj Dečjeg majskog likovnog salona je da se javnim predstavljanjem najuspešnijih radova nastalih na školskim časovima, istakne značaj likovnog obrazovanja, adekvatno vrednuje angažman i trud pojedinih likovnih pedagoga i prepoznaju intelektualni i kreativni potencijali njihovih učenika.

Ibar je i jedan od najupečatljivijih elemenata kraljevačkog pejzaža, pa je to razlog što je katalog salona koncipiran kao zbirka razglednica, koje se mogu poslati poštom, kao „pozdrav iz Kraljeva, sa Ibra“.

Tako će radovi kraljevačkih učenika biti dostupni mnogo široj javnosti, tj. svima koji ih, kao svojevrsni ,pozdrav sa Ibra”, budu slali svojim dragim osobama ili onima ko jima je ovaj grad zavičaj, a u njemu više ne žive. Ideja je da se razglednice kao najstarije sredstvo masovne komunikacije, upotrebe za prezentaciju likovnog obrazovanja i istakne njegova uloga i značaj u savremenom dobu.

Publika na otvaranju 47. Dečjeg majskog likovng salona – foto Narodni muzej Kraljevo

Prilikom selekcije radova za izlaganje i nagrade, osim idejnog i kreativnog rešenja, odluka žirija je podrazumevala i ocenu kvaliteta li kovnih i formalno-tehničkih elemenata ponuđenih radova.  Žiri 47. Dečjeg majskog likovnog salona, koji je radio u sastavu Matija Marković, akademski slikar, Nenad Dimitrijević, akademski slikar i konzervator, Nadica Lišanin, istoričar umetnosti, muzejski pedagog, od 343 pristigla rada iz 15 osnovnih škola, za izlaganje je izabrao 137 najuspešnijih. Takođe Žiri je dodelio devet ravnopravnih nagrada i veliku nagrada Salona „Milorad Mihailović“.

Za odluku da se glavna nagrada „Milorad Mihailović“ dodeli Anđeli Dostanić, učenici odeljenja VII3 OŠ „IV Kraljevački bataljon“ Kraljevo, žiri je dao sledeće obrazloženje: „Nagrađeni rad izdvojio se kao najuspešniji autentični likovni doživljaj i najuspešniji odgovor na zadatu temu, u potpunosti zadovoljavajući formalno tehničke i estetske kriterijume.“

Anđela Dostanić, nažalost, nije prisustvovala dodeli nagrada, jer je na ekskurziji, kao i nagrađena Mina Sekulić, učenica VIII razreda  OŠ „IV Kraljevački bataljon“ Kraljevo. Ostale ravnopravne nagrade svečano su dodeljene su: Jani Marić, učenici odeljenja VI1 OŠ „Branko Radičević“ Vitkovac, Anji Milašinović, učenici odeljenja V2 OŠ „Svetozar Marković“ Kraljevo, Anji Mirković, učenici odeljenja VI 2 OŠ „Dimitrije Tucović“ Kraljevo, Mariji Vuksanović, učenici odeljenja VIII1 OŠ „Dimitrije Tucović“ Kraljevo, Aleksandru Stijoviću, učeniku odeljenja VI 1 OŠ „IV Kraljevački bataljon“ Kraljevo, Milici Marinković, učenici odeljenja VII2 OŠ „Đura Jakšić“ Konarevo, Bogdanu Zlatiću, učeniku odeljenja VIII3 OŠ „Đura Jakšić“ Konarevo i Dušici Rafailović, učenici odeljenja VI4 OŠ „Vuk Karadžić“ Ribnica.

Nagrada za najbolju selekciju učeničkih radova, ove godine je pripala Mariji Radosavljević, likovnom pedagogu OŠ „Vuk Karadžić“ Ribnica, dok je nagrada za najuspešniju školu u oblasti likovnog obrazovanja dodeljena OŠ „Braća Vilotijević“ Kraljevo, koju je u ime škola primila likovni pedagog Vesna Radović.

Sa ovim se završava, a ne počinje“

Miodrag B. Protić je pisao o vremenu školovanja u svom čuvenom trotomnom delu ,,Nojeva barka”. Često se u brojnim intervjuima prisećao i govorio o svojim počecima u ondašnjoj školi, kao značajnim i pre-lomnim tačkama svog životnog puta:

– Moj profesor likovnog, plemeniti Vanđel Baduli, rekao mi je:

,,Protiću, s obzirom na to da ste kao odličan đak oslobođeni mature, pogrešićete ako mimoiđete tu činjenicu da ste vi prvi umetnik od svih đaka koje sam u nekoliko pokolenja imao. Zato, budite ono u čemu ste vi jedini, a ne ono što i ostali mogu da budu.”

Za vreme letnjeg raspusta, profesor Baduli je od mojih radova napravio izložbu u gimnazijskoj sali. Za sliku „Motiv sa Ibra“ rekao mi je da bi je sigurno svaki žiri pri-mio za izložbu, a kao potvrdu tog svog mišljenja dao mi je štafelaj. Kad je kasnije, u Beogradu, na početku učenja slikarstva, moj profesor Mladen Josić video tu sliku, rekao je: „Sa ovim se završava, a ne počinje“. (M.B. Protić, intervju: Put ka celini, časopis Vreme, br. 1033, 2010. god.)

M. M. D.