Koliko se mladi u Kraljevu osećaju bezbedno?

Mladići se, očekivano, osećaju uglavnom sigurno u svom gradu, dok devojke mnoge lokacije percipiraju i osećaju kao visoko rizična mesta

Diskusija na temu Potrebe mladih Kraljevčana i Kraljevčanki, sa posebnim osvrtom na pitanje bezbednosti mladih u gradu, održana je na ZOOM platformi  u organizaciji Udruženja ,,Imam ideju“. 

Pristupivši temi iz perspektive prava deteta i brojnih zakona i pravilnika koji se odnose na zaštitu dece u Srbiji, mladi su se zapitali kako ova oblast izgleda u praksi? Kroz analizu stanja u našem gradu, pokušali smo da odgovorimo na pitanje koje su potrebe mladih u Kraljevu i na koji način institucije i Grad brinu o mladima.

Poseban naglasak stavili smo na složenu problematiku bezbednosti mladih Kraljeva. Tokom diskusije mapirali smo lokacije koje su rizične i kao takve na različite načine ugrožavaju decu iz različitih grupacija. Osim zajedničkih zaključaka o potrebi za naizgled jednostavnim intervencijama koje bi povećale osećaj sigurnosti kod mladih, zanimljiva je različita rodna perspektiva mladića i devojaka. Mladići se, očekivano, osećaju uglavnom sigurno u svom gradu, dok devojke mnoge lokacije percipiraju i osećaju kao visoko rizična mesta.

Rezultati mapiranja rizičnih lokacija u Kraljevu nastali na osnovu istraživanja mladih iz Udruženja ,,Imam ideju“, kao i drugi produkti sa aktivnosti ovog projekta, deo su zagovaranja za poštovanje prava deteta u Gradu Kraljevu. 

Milica Rakić, maturantkinja Gimnazije, ističe da su sve učesnice kao glavni bezbednosni problem po sebe i ostale devojke navele „prolaženje neosvetljenim delovima grada u toku noći kada su same“. Nastavlja da je nabrojeno „dosta takvih lokacija, bez obzira što je Kraljevo relativno mali grad“. Nepristupačnost ulica za invalidska kolica i nasilnička vožnja automobila u gradu još neke su od stvari koje su prepoznate kao značajni bezbednosni problemi.

Viktor Tanasković, takođe maturant Gimnazije, ističe da mu se sviđa ideja da se nadležnima ukaže na problem neosvetljenih i nebezbednih delova grada i da bi voleo da ova inicijativa bude podržana i shvaćena na pravi način jer bezbednost treba da bude na prvom mestu.

Ova aktivnost deo je projekta „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Naslovna fotografija: Egidijus Bielskis

    Lazar Simić

1 komentar za naslov “Koliko se mladi u Kraljevu osećaju bezbedno?

  1. Kako se prenosi virus još nismo čuli od struke kad ne kijam i kašljem i zašto najviše obolelih su oni koji su primili jednu ili obe vakcine molim struku da mi objasni sve ostalo verujem struci

Comments are closed.