Marko Rosić – košarkaški vunderkind

Talentovani mladi košarkaš rođen je u Nemačkoj, ali su mu roditelji Kraljevčani; trenutno je plejmejker mlađe selekcije Ulma i nemačke reprezentacije, a prvu šansu da zaigra u dresu Srbije imaće krajem ovog meseca, jer je na širem spisku mlade reprezentacije

Priča Marka Rosića mogla bi da bude dokaz kako „svi naši snovi mogu postati stvarnost – ukoliko imamo hrabrosti da ih sledimo“…. Odavno nije strano da su naši prostori umeli da izrode košarkaše evropskog i svetskog kalibra. Korać, Dalipagić, Kićanović, Đorđević, Bodiroga, Divac, Stojaković… To su samo neka od imena koja će zauvek ostati zapisana u istoriji košarke. Da je budućnost ovog sporta svetla, svedoči i veliki broj mladih koji sigurno koračaju njihovim stopama. Jedan od njih je i Marko Rosić. Marko je rođen 2005. godine u Nemačkoj. Njegovi roditelji su Kraljevčani, tako da je svojim poreklom vezan za Srbiju. Trenutno nastupa na poziciji plejmejkera za mlađe selekcije Ulma i nemačke reprezentacije.

Košarkaška lopta u Markovoj ruci još dok je bila aktuelna cucla

KOŠARKAŠKI POČECI

Markova veza sa košarkom stara je koliko i on. Ljubav prema košarci usadio mu je otac, koji je i sam bio košarkaš.

Od samog rođenja sam provodio dosta vremena sa ocem na treninzima. Čak mi je i prva reč na nemačkom bila lopta. Sa pet godina sam počeo da igram u klubu koji je on tada trenirao. Tako sam, uz njega, zavoleo košarku.”

ODRICANJA I SNOVI

Kaže da je morao da se odrekne određenih stvari zbog košarke. Najteže mu pada što trenutno živi daleko od porodice, ali utehu nalazi u tome što je svaki dan bliži svom cilju, a to je da postane profesionalni košarkaš i da zaigra u najprestižnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Moja želja bi bila prvenstveno da igram u Evroligi. Voleo bih, ako bi to bilo moguće, da osvojim Evroligu sa Crvenom Zvezdom i da nastupam za reprezentaciju Srbije. To su moji najveći snovi.”

Prve velike korake ka ostvarenju tih snova napravio je prošle godine u Valensiji na Adidas Next Generation turniru, najkvalitetnijem takmičenju za mlade košarkaše u Evropi. Tamo je dobio prve minute i upisao prve poene, što za njega predstavlja najveći uspeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

SLIČNOSTI I RAZLIKE NEMAČKE I SRBIJE

Marko napominje da su uslovi za bavljenje košarkom neuporedivo bolji u Nemačkoj, ali da je kod nas mnogo veće interesovanje za taj sport. Sviđa mu se to kako ljudi kod nas doživljavaju košarku i sa kojim žarom je prate.

U Srbiji su košarkaška igrališta uvek puna. Leti uvek ima nekoga da igra i nekada ne može ni da se dođe na red od gužve na gradskim terenima, dok u Nemačkoj mlade više interesuju fudbal i neke druge aktivnosti.”

Prisustvovao je Fajnal foru Evrolige u Beogradu 2018. godine. Bio je zadivljen ambijentom koji je publika stvorila i priznaje da bi bilo zadovoljstvo igrati pred njima.

Tekstovi o Marku Rosiću u nemačkim medijima

Nije imao problema da dođe do mlade reprezentacije Nemačke, mada nije ”rođeni” Nemac. Voleo bi, ipak, da igra za Srbiju, a prvu šansu da zasluži naš nacionalni dres imaće krajem ovog meseca u Beogradu, jer je na širem spisku mlade reprezentacije.

Mladi plej za sada ima impresivne rezultate. Da li će dostići visine svog košarkaškog idola, Miloša Teodosića, još uvek je rano reći. Međutim, jedno je sigurno, sa ovakvim mladim igračima, evropska košarka ostaje u sigurnim rukama.

         Vojin Lešević

*Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske unije