Mogu li nove generacije stati na kraj mržnji na Balkanu? (VIDEO)

Mladi Kraljevčanin je uveren da će nove generacije, oni koji nisu bili svedoci ratova i nereda, biti ti koji će promeniti Balkan i odnose među ljudima i zato je odlučio da nauči albanski jezik, kakve su reakcije?

Lazar Simić je 22-godišnji Kraljevčanin, student Fakulteta političkih nauka u Beogradu. On će u avgustu, otići na studije albanskog jezika na Univerzitet u Prištini, Kosovo.

Lazar je uveren da će nove generacije, oni koji nisu bili svedoci ratova i nereda, biti ti koji će promeniti Balkan i odnose među ljudima.

Zbog ove svoje odluke Lazar je naišao na proteste prijatelja i rođaka.

Bilo je onih koji su me pitali: „Zašto ideš tamo? Zašto učiš albanski? Prva reakcija moje majke bila je zabrinutost, rekla je kako joj nije svejedno što treba da idem u Prištinu da učim albanski, ali je, naravno, ona razumna žena tako da sam je vrlo lako uverio da je to normalno i da ne postoji opasnost za koju mislimo da postoji – rekao je Lazar za makedonski portal goce.mk.

Pogledajte VIDEO:

Lazar smatra da specifični multietnički problemi na Balkanu postoje više od 30 godina, ali da nove generacije imaju šansu da to promene:

Moje mišljenje je da je ta mržnja veštački stvorena, stvarale su je u nekoj skorijoj istoriji političke elite iz nekih svojih interesa, ali da to ne postoji među ljudima koji žive jedni sa drugima. Mi smo naučili da živimo jedni pored drugih bez ikakve interakcija i zato i dolazimo u situaciju da budemo jedni drugima neprijatelji. Narodi bivših jugoslovenskih republika se razumeju i kad priča svako na svom jeziku, ali Albanci se ne razumeju sa Srbima, Makedoncima… Ako naučiš njihov jezik ili makar pokažeš želju da naučiš njihov jezik, ti automatski stvaraš jedan most i priliku da ne budete sutra neprijatelji, nego saradnici, dobre komšije, prijatelji… Da bismo se razumeli moramo da govorimo jezike jedni drugih. Nailazio sam na neke vidove diskriminacije, ali najpre od svojih sunarodnika zato što se mimoilazimo oko nekih shvatanja. Rođen sam 2000. godine i nisam doživeo nikakav rat, nikakve veće nemire i o svemu tome učim i to ne iz nekih priča poznanika, rodbine, nego se zaista trudim da imam prave informacije u svojim rukama. Za mene je besmisleno da ja nastavljam te priče i mržnju koja je nastala 90-ih ili mnogo ranije, tako da je za mene, zapravo, jedini logičan izbor da mi pravimo neki prijateljske odnose. Ne moram da budemo prijatelji, ali da živimo normalno jedni sa drugima, da nemamo razlike na osnovu toga da li sam Srbin, Albanac, musliman, hrišćanin. Za mene je to besmisleno, pogotovo 2022 godine – poručuje Lazar Simić.

Igor Stojanov