Svaka treća mlada osoba u Kraljevu uopšte ne prati lokalne medije

Ovo su rezultati ankete koju je tim Udruženja građana „Izazov Plus“ sproveo prošlog meseca među više od sto mladih Kraljevčanki i Kraljevčana sa željom da otkrije – koje teme mlade najviše zanimaju?

Ako imamo u vidu podatak da se 76,6% ispitanih mladih informiše preko onlajn portala i društvenih mreža, ovaj prvi podatak i ne čudi previše.

Zato se od lokalnih medija koje mladi prate izvadajaju upravo onlajn portali – Krug sa 31,1% i Kraljevo online sa 26,2%.

Oba pomenuta portala imaju profile na Instagramu, koji je ubedljivo omiljena mreža mladih za informisanje sa 81,1%.

Druga mreža je Fejsbuk, ali sa daleko manjim brojem mladih na njoj, tek 30,3%. Priča da mladi beže sa mreža gde se pojave njihovi roditelji, definitivno je tačna prema ovim rezultatima. Tviter je sa 16,4% na trećem mestu.

Mlade zanima šta se dešava ovde i sada, ali i njihova budućnost. Odmah posle putovanja, koja su najzanimljivija tema najvećeg broja ispitinika, dolaze aktuelne društvene teme, škola i studiranje i priče običnih mladih ljudi.

Većina ispitanika (63,1%) smatra da grad ne izdvaja dovoljno sredstava za informisanje mladih, dok svaki treći ne zna odgovor na ovo pitanje. Sa druge strane, svaki treća mlada osoba učestvovala bi u stvaranju medijskog sadržaja za mlade kada bi im se za to ukazala prilika.

Neka od rešenja jesu česta mala istraživanja o tome šta mlade zanima, ali najbolje rešenje po velikom broju odgovora jeste upravo – direktno uključivanje mladih.

Mladi koji pišu za mlade i to rade na način kojim mladi svakodnevno komuniciraju. Izazov Plus je upravo to! Pratite nas narednih meseci!

Lazar Simić

*Medijski sadržaj je isključivo odgovornost autora/ki i ne odražava nužno stavove Evropske Unije

*Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske Unije