Izložba Živote Jevtića – „Hleb sa sedam kora“

Na izložbi će biti prikazan dokumentarni film, fotografije i delovi rudarske opreme, a zapisi su nastali u jami “Jarando” u Ibarskim rudnicima.

U okviru manifestacije “Muzeji za 10”, Kulturni centar organizuje sutra (sreda 13. maj) multimedijalnu izložbu “Hleb sa sedam kora – 400 metara ispod zemlje” autora Živote Jevtića. Na izložbi će biti prikazan dokumentarni film, fotografije i delovi rudarske opreme. Zapisi su nastali u jami “Jarando” u Ibarskim rudnicima. Posetioci će izložbu koja će biti otvorena do 25. maja – moći da pogledaju i u Noći muzeja, 15. maja, od 12 do 22 časa.

Autor – Života Jevtić

Manifestacija  „Muzeji za 10” je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Tokom sedam dana besplatnog programa (od 12. do 18. maja), obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, više od 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti i druge aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila. 

Foto Života Jevtić

EKOLOŠKA UČIONICA

U saradnji sa UP „Alternativa“ u četvratak, 13. maja u 11 časova, u Kulturnom centru će se održati radionica za decu pod nazivom  „Ekološka učionica”.

Radionica je podeljena na teorijski i praktični deo. Razgovaraće se o očuvanju životne sredine, smanjenju zagađenja, a zatim će se recikliranjem starih predmeta praviti novi.

Po završetku radionice, deca će pogledati izložbu  „Hleb sa sedam kora – 400 metara ispod zemlje“, koja prikazuje život rudara Ibarskih rudnika.