Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. avgust 2017.

Priča Dragoljuba Obradovića Kondisa o kući u parku kod nekadašnjeg Doma društvenih organizacija u kojoj su stanovali Draga i Svetozar Mašin, inženjer koji je tragično okončao život, a Draga se ponovo udala i postala snaha kralja Milana

Svaki sokak, svaka kuća u nekadašnjem Kraljevu, i prethodno Karanovcu, imali su svoju priču. Jedna takva, prizemna, okrečena crvenom bojom, nalazila se na platou grada iza današnjeg Doma društvenih organizacija (sada Poslovni centar „Melos) i pripadala je Vasu kobasičaru, koji je kasnije postao poznati ćevabdžija. Možda ova crvena kuća nikada ne bi ostala u pričama ovdašnjih meštana da tih godina nisu bili u jeku radovi na izgradnji strategijskog i za kneževinu Srbiju važnog vojnog puta od Kraljeva do Raške. U planovima Milana Obrenovića ovaj put je bio značajan u oslobađanju Novog Pazara i dela Sandžaka od Turaka.

Za glavnog projektanta i kontrolora radova bio je postavljen inženjer Svetozar Mašin, koji se doselio u Karanovac i našao stan u kući Vasa kobasičara. Ovde se nastanio sa svojom ženom Dragom, lepoticom iz Lunjevice kraj Gornjeg Milanovca.

U Karanovcu se brzo pročulo o „došljacima“ koji su se naselili u njihovom gradu, naročito o Dragi i njenoj lepoti „kakvu odavno nisu videli u svojoj sredini“. Inženjer Mašin većinu vremena provodio je na terenu, uglavnom na „Laktu“, između Konareva i Lopatnice, gde put nije išao današnjom trasom, već se serpentinama dizao i spuštao preko brda. Nedeljom, kada je obično imao slobodan dan, boravio je u Karanovcu i tada je izlazio sa ženom u šetnju. Svaki njihov izlazak bio je zapažen. On uvek elegantno doteran, a Draga je u bogatim haljinama zračila kao lepotica iz bajke. Mladi Karanovčani, pa i oni stariji, prosto su uzdisali kada bi je ugledali na ulici. Ali, ove šetnje su bile retkost, pogotovo kada se njen muž više zadržavao na drugoj deonici puta, na Šaševu, od Ušća do Baljevca, gde je bilo, takođe, dosta serpentina.

Sve duža odsustvovanja inženjera Mašina od kuće, činila su njegovoj supruzi dosadnije dane. Gotovo da nije izlazila iz kuće. Dane je provodila u dvorištu punom cveća, a vreme joj je prolazilo u čitanju ili vezu. Bila je mlada, jedra, puna života, željna šetnje, izlazaka i zabave. Bez muža nije mogla, niti smela da mrdne van kuće i dvorišta.

Ali, kod Vasa kobasičara, kao kućni prijatelj, s vremena na vreme dolazio je u posetu Mihailo Čebinac, ovdašnji žitelj. Bio je krupan, stasit i lep čovek. Kako se bračni par Mašin naselio ovde, i Čebinac je sve češće počeo da posećuje svog prijatelja. Dragi ove učestale posete nisu promakle, kao ni privlačnost lepuškastog i zgodnog mladića. Gazda Vasa ih je upoznao i tada je Mihailo Čebinac ispričao Dragi Mašin kako ga privlači geologija, da istražuje kamene terene u okolini Karanovca, da namerava da otvori industriju boja. Umeo je lepo da govori, da novu poznanicu zainteresuje svojim pričama. Tako se Čebinac sve više zadržavao u dvorištu Vasa kobasičara, gde je provodio vreme ćaskajući sa Dragom. Naravno, meštanima Karanovca ovo nije promaklo i vremenom su počele da kolaju priče o intimnim odnosima Drage Mašin i Mihaila Čebinca. Kada se upoznao i sa Draginim mužem, Čebinac je postao njihov kućni prijatelj, pa je često bio viđan sa njima u društvu. Odlazili su u šetnju van Karanovca, gde im je Mihailo pokazivao terene koje je istraživo. Dok je inženjer provodio dane na terenu, Draga i i Mihailo bivali su sve češće, više i duže zajedno.

Gde ima dima, ima i vatre“ – bila je tada uzrečica među žiteljima Karanovca, pa se više nije ni sumnjalo da je Draga Mašin u Mihailu Čebincu našla svog ljubavnika i tako prekraćivala vreme u dosadnoj palanci.

Istovremeno, kada je kneževina Srbija proglašena za kraljevinu, a Milan Obrenović za kralja, bili su završeni i višegodišnji radovi na strategijskom putu do Raške. Inženjer Mašin se, konačno, skrasio kod kuće, više nije bio terenac, a Mihailo Čebinac se povukao u miran život, noseći lepe uspomene svoje mladosti.

Na molbu Karanovčana, povodom proglašenja Srbije za kraljevinu, Milan Prvi, kralj Srbije, ukazom od 19. aprila 1882. godine, preko ministra unutrašnjih poslova Milije Garašanina, proglasio je da se od tog dana Karanovcu u Okrugu čačanskom – ime menja u Kraljevo.

Odmah potom, prvi krunisani vladar Srbije posle Kosovskog boja, putujući za Rašku da bi se uverio u kvalitet novosagrađenog puta, posetio je Kraljevo i manastir Žiču.

Kraljevčani su mu priredili lep doček i obasuli ga cvećem. Masa sveta okupila se u Staroj čaršiji, na početku današnje Karađorđeve ulice kod Okružnog suda, gde je kralj Milan održao govor i zahvalio meštanima na toplom dočeku.

Povratak kralja Milana iz Raške u Kraljevo bio je koban po inženjera Mašina, a njegovu ženu Dragu odveo je sasvim drugim životnim putem. U čast visokog gosta, priređen je bal u hotelu „Pariz“, gde su osim kralja i njegove pratnje, prisustvovali i najugledniji i najbogatiji ljudi Kraljeva. Prema sačuvanom kazivanju Svetozara Bunjaka, bila je to više nego gala zabava. Bogata trpeza, razne đakonije, najbolja vina, dobra muzika i mnogo zvanica. Naravno, na balu u „Parizu“ bili su i inženjer Mašin i njegova žena Draga.

- Bila je prekrasno obučena, plenila je lepotom i delovala kao kraljica – pričali su oni koji su se te večeri našli na balu..

Predstavljena je kralju Milanu koji je, takođe, bio iznenađen njenom pojavom. Počastvovao ju je da sedne u njegovoj blizini, za istim stolom.

Kada je počeo bal, pred kraljem se pojavila lepuškasta devojčica Draga Radenković, kćerka Jovana abadžije i zvonkim glasićem odrecitovala neku rodoljubivu pesmu (Draga Radenković se kasnije udala za učitelja iz Lasca Velislava Miladinovića i sa njim izrodila dvanaestoro dece, a sin Miko Ćopo radio je kao pisar u kraljevačkoj bolnivi).

Salom „Pariza“ razlegao se aplauz, a učenica Draga Radenković dobila je na poklon od kralja Milana zlatan dukat.

Draga Mašin te večeri bila je više nego raspoložena. Gotovo da nije propuštala nijednu igru. Njen muž, takođe. Bila je u kolu sa kraljem, odigrala je nekoliko plesnih igara sa drugom gospodom, ali se nije odvajala od muža. Oko njihovog stola stalno je bilo poveće društvo. Draga ih je zabavljala pričanjem, po koji put je bacala pogled na kralja, a ovaj je uzvraćao osmehom i dižući čašu s vinom, nazdravljao joj.

U neko doba, oko ponoći, povela se reč o izgrađenom putu od Kraljeva do Raške, pa i o inženjeru Mašinu. Prisutni su upućivali komplimente inženjeru u prisustvu njegove žene, a tada se u razgovor umešalo i Njegovo visočanstvo. Očekivalo se da će i on izgovoriti lepe reči Mašinu, ali kralj Milan grubo je odbrusio Mašinu u lice:

- Za onaj „lakat“ na Ibru, ja bih tebi dao lakat, a zbog serpentina na Šaševu čini se da si šašav!

Ovo je puklo kao grom iz vedra neba. Za trenutak je nastao tajac. Videvši mučnu situaciju, kralj je dao znak da muzika nastavi sviranje, pa se gromoglasno nasmejao. Shvativši da je to sve bila šala, prisutni su počeli da se kikoću. Smejala se i Draga. Jedino je inženjer Mašin ostao zabezeknut. Sagao je glavu, zagledao se ispod stola i gotovo se nije pomakao, sve do polaska kući. Bez obzira na raspoloženje, više nije bilo pravog štimunga. Svi su se trudili da budu nasmejani pred uvaženim gostom. neki nisu ni saznali šta je kralj rekao svom inženjeru, ali u mnogima je ostao neki mučan utisak. Pogotovu kod onih koji su simpatisali i poštovali inženjera Mašina zbog njegove skromnosti i dobrote.

Kralj Milan Obrenović sa svojom pratnjom je otputovao za Beograd. O ovoj poseti i zabavi u hotelu „Pariz“ dugo se još pričalo među Kraljevčanima. Inženjer Mašin potpuno se povukao. Kraljeve reči prekora nisu mu izbijale iz glave. Bio je teško pogođen, mučila ga je potištenost, a onda je zapao u tešku depresiju.

Samo se jednog dana čulo da je izvršio samoubistvo. Gde, kako – o tome nema podataka.

Draga Mašin je ostala udovica. Lepa i mlada. Oplakala je svog supruga, porušila se, bila je u crnini iz koje je i dalje zračila lepota njene ženstvenosti. Kralj je izrazio saučešće povodom ovog nesrećnog slučaja u njenom „predivnom braku“.

Nije prošlo mnogo vremena kada se mlada udovica obrela na kraljevom dvoru u Beogradu. Da li zbog griže savesti za reči prekora izgovorene inženjeru Mašinu na balu u „Parizu“, u šta niko nije poverovao, a više zbog njene lepote, jer se pričalo da se i kralju dopadala, Draga Mašin je postala dvorska dama kod Milana Obrenovića. Tu se udomila.

Jedno vreme boravila je u Francuskoj, u Parizu. Kada je u posetu dolazio Milanov sin Aleksandar, krenula je u novu ljubavnu avanturu. Brzo je zaboravila na boravak u malom Karanovcu i Kraljevu, na svog bivšeg muža, na flertovanje i prolaznu avanturu sa Mihailom Čebincem.

Ukazao joj se put da stvori karijeru i postane srpska kraljica udajom za budućeg kralja Aleksandra iz loze Obrenovića.

Nije dočekala pun sjaj svoje vladavine. Kao kraljica, nije više bila omiljena u narodu, a ni kralj Aleksandar – njen muž. Vladavina joj je udarila u glavu. Njeni i Aleksandrovi ispadi prevršili su svaku meru. Čaša gorčine i žuči već se prelivala, a onda je nastupila olujna noć između 28. i 29. maja 1903. godine. U noći majskog prevrata stradali su i kraljica Draga i kralj Aleksandar Obrenović.

I narednih nedelja, portal Krug će, uz saglasnost izdavača knjige „Staro Kraljevo“ i porodice autora, čuvenog, počivšeg kraljevačkog novinara Dragoljuba Obradovića Kondisa, objavljivati tekstove iz knjige. Oni koji žele, knjigu „Staro Kraljevo“ mogu da poruče kod izdavača, na telefon  064 22 99 215 (Dragan Vukićević)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Kondisov poštovalac

  Gost - Kondisov poštovalac

  Knjigu ,, Staro Kraljevo*, i mnoge druge podatke pokojnog  Kondisa,  koristili su, da ne kažem zloupotrebljavali, Milan Pantović, Milan Matijević i, evo, Dragan Vukićević. Da li, baš, zbog starog Kraljeva, zbog podsećanja na lik i delo Dragoljuba Obradovića Kondisa, ili ima jake doze samoreklamerstva i - zarade? Ja sam u trilemi.
  • Ime: Kondisov poštovalac
 • Gost - Kove

  Gost - Kove

  Vrlo zanimljiv tekst - mada ima dosta štamparskih grešaka, nadam se da će i knjiga biti kvalitetna!
  • Ime: Kove