Zašto Kraljevdan slavimo 7. oktobra?

6. oktobar 2018.

Grad na Ibru kao svoj dan obeležava 7. oktobar od 1998. godine, jer su nove lokalne vlasti želele da raskrste sa starim obeležjima, a odluka je usvojena na predlog tadašnjih direktora tri kraljevačke ustanove kulture

Kada je u Kraljevu, prvi put posle završetka Drugog svetskog rata, došlo do smene lokalne vlasti na izborima 1997. godine, nova vlast je želela da „raskrsti“ sa starim obeležjima. Prilikom osmišljavanja novih obeležja, pored grba grada Kraljeva, postavilo se i pitanje izbora datuma koje će, umesto kao do tada 29. novembra Kraljevo slaviti kao dan grada.

Pre tačno 20 godina, trojica tadašnjih direktora kraljevačkih ustanova kulture: Slobodan Đorđevića, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Radomir Ristić, direktor kraljevačkog Istorijskog arhiva i Dragan Drašković, direktor ovdašnjeg Narodnog muzeja, osmišljavali su postavku posvećenu obeležavanju  80-ogodišnjici proboja Solunskog fronta. Njihov zajednički predlog bio je da se za dan grada na Ibru, koji iu osnovi nosi imenicu kralj, izabere 7. oktobar, u narodu poznat kao Kraljevdan, koji Srpska pravoslavna crkva slavi kao Svetog Simona Monaha, u znak sećanja na monaško ime Stefana Prvovenčanog.

Ovaj predlog pretočen je u odluku na sednici gradske skupštine 22. septembra 1988. godine, a potpisao ju je tadašnji predsednik skupštine opštine Kraljevo dr Radoslav Jović.

Stefan Nemanjić, nazvan Prvovenčani, bio je vladar srednjovekovne države Raške koji je uspeo da je podigne na status kraljevine.

Stefan Prvovenčani je bio veliki župan i kralj od 1217. do 1228. godine. Kao drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, umesto starijeg Vukana Nemanjića, nasledio je presto. Njegov mlađi brat Sava Nemanjić je osnivač autonomne Srpske arhiepiskopije. Za njegove vladavine podignut je manastir Žiča. Njegovo „Žitije Stefana Nemanje“ (1216) je prva srpska celovita hagiografija i smatra se bitnim delom srednjovekovne književnosti.

Stefan Nemanjić je umro 24. septembra 1228. Neposredno pre smrti, zamonašio se i uzeo ime Simon. Srpska pravoslavna crkva ga naziva Simon Monah Prepodobni i slavi ga kao sveca 24. septembra (po starom, julijanskom), odnosno 7. oktobra (po novom, gregorijanskom kalendaru. Protivnici obeležavanja ovog datuma kao argument navode to što je za obeležavanje dana grada Kraljeva uzet datum upokojenja Stefana Prvovenčanog.