Kore bez kojih nema dobre gibanice

Bez gibanice je svako slavlje nepotpuno, a Kraljevo je poznato po pravim koradžijama: dok se u modernim vremenima stari zanati gube, Nemanja Taneski se vratio iz Beograda kako bi sačuvao dedin zanat od zaborava

Bilo gde da otputujem, bilo gde da se odselim, ima nešto što mi mnogo nedostaje. Nema ih nigde i ponekad mi se čini da se samo u Kraljevu još ručno prave, tanke i debele, a prodaju se na grame i kilograme – Njeno veličanstvo, KORE. Ne verujete da kore mogu nedostajati jednoj modernoj, emancipovanoj ženi, a tako se „lagano“ mogu napraviti ili kupiti u marketima.  Divim se ženama koje naprave kore za pitu, ali kore o kojima govorim su za gibanicu i to, gibanicu – gužvaru. „Kad  Nadalina muti jaja“, pa doda sira, ni mladog, ni starog (to prava domaćica zna) i kajmaka, a onda zalije kiselom vodom toliko da smesa ne bude ni retka, ni gusta, kako bi se sir rasporedio po kori koja se umače…A pre svega toga, podmazati uljem tepsiju ni malo, ni puno, taman onako kako treba. Sve onako kako treba, pa hajde sad pogodi koliko to čega treba… Male tajne velikih majstora…

Nemanja Taneski se vratio iz Beograda kako bi sačuvao dedin koradžijski zanat od zaborava

Da li ste znali da gibanica vodi poreklo iz arapskog jezika (gban – sir) prema etnologu Marku Filipoviću, a u Egiptu na arapskom jeziku, sir se kaže gibna, odnosno giban. Međutim, u velikom „Riječniku“ Jugoslovenske akademije je zabeleženo da imenica gibanica postaje od glagola gibati. Rekli bi – da ima sira i kajmaka, svako bi gibao gibanicu. E, pa, nije baš tako. Ako su kore debele i žilave, gibanica će se slepiti, a onda ne valja ništa. Bacili ste sir i kajmak, a to je već veliki luksuz.

Pravila se nekada nedeljom za doručak, pa dok cvrči u plehu, sprema se sto i iznosi sveže kiselo mleko koje su pravili naši poslastičari.

To što „cvrči“ u plehu, znači da treba da se prohladi taman toliko da se ne ohladi, a da je više toplu jedete i naravno prstima. Danas se služi  kao predjelo za rodjendane, slave, venčanja.

Njeno “veličanstvo” gibanica

Bez gibanice je svako slavlje nepotpuno. Umesto kiselog mleka, dobra je i šljiva, ona žuta kao med….

Poznato je Kraljevo po pravim koradžijama. U ovim ludim vremenima kada se zanati gube, Nemanja Taneski se vratio iz Beograda kako bi sačuvao dedin zanat od zaborava. Na kraljevačkoj pijaci ćete videti najlepšu radnjicu, naočitog momka lepo podšišanog u belom mantilu, koji je u prepodnevnim satima svoj fotoaparat zamenio korama. Nemojte zaobići ovo mesto: kore, flekice, široki rezanci sa jajima, bez jaja, sveži rezanci za supu, sušeni rezanci…nema šta nema, a Nemanja je presladak.

M. Šećibović

Nemanja Taneski sa autorkom teksta

       *Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske unije