Sećanja, cveće i sveće (VIDEO)

Polaganjem venaca i parastosom danas je odata počast poginulima u ratovima od 1991-1999. godine, uz setna pitanja nekih roditelja stradalih vojnika: “Za šta su ginula naša deca?

Danas, na dan kada je pre 24 godine počelo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije obeležena je još jedna tužna godišnjica, 24. po redu. Kada je počeo prvi u nizu građanskih ratova u ondašnjoj Jugoslaviji, ratu Sloveniji – prva žrtva bio je Slobodan Stojković iz Mataruške Banje.

Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Vojislav Vukašinović kaže da su i posle 23 godine emocije jake:

 – Sećamo se naših besmrtnih heroja, svih onih koji su stradali u zlikovačkom napadu NATO paka. I svakog dana treba da se klanjamo herojima koji su branili našu državu i suprotstavili se zlikovcima. Mi smo brojno mali narod, ali sa velikim srcem, koji je uspeo da zaustavi i kopneni proboj zlikovaca iz NATO pakta.

Kraljevo je dalo mnogo žrtava, a Grad Kraljevo pokušava da im se oduži sećanjem i parastosom, ocenjuje Milisav Vujanac, član Udruženja plaih boraca i otac poginulog Ivana Vujanca:

Međutim, poslednjih par godina pada entuzijazam, ima organizacionih propusta, a i mi članovi porodica poginulih smo sve stariji i sve manje u mogućnosti da propratimo neke aktivnosti. Što se naših žrtava tiče, možemo da oprostimo, ali da zaboravimo nikada. Ko može da zaboravi svoje dete?Za šta su poginula naša decakada nam opet preti ista situacija i hoćemo li još jednom kroz isto blato da prođemo?

Na Spomenik borcima poginulim u ratovima 1991-1999. godine vence su položili zvaničnici Grada i Raškog okruga, Vojske Srbije i Policijske uprave, udruženja koja okupljaju porodice poginulih i učesnike ratova i članovi porodica poginulih.

Nije izostao ni parastos za duše onih koje je odneo bezumni rat, ali je jedan služen u 10 časova, a drugi po okončanju kraćeg umetničkog programa u kojem su učestvovali glumci Kraljevačkog pozorišta.

Zamenik gradonačelnik Kraljeva Vukman Rakočević govorio je sećajući se junaka koji su dali svoje živote na braniku otadžbine:

– Važno je da te junake i njihove žrtve ne zaboravimo. Ničim izazvano, doživeli smo teško bombardovanje i agresiju NATO pakta, što je prouzrokovalo velike žrtve i posledice se osećaju još i dan danas.

Sreten Lazović, predsednik kraljevačkog Udruženja učesnika ratova od 1991-1999. godine, izjavio je da ni 24  godine od nezapamćenog napada na suverenu državu ne smeju da nas pokolebaju:

Nikako ne smemo dozvoliti otuđenje ni otimanje dela teritorije, ako ni zbog čega drugog, onda zbog žrtava koje su dale svoje živote!

U ratovima od 1991-1999. godine poginulo je 86 građana Kraljeva koji su bili pripadnici redovnog ili rezervnog sastava vojske. Tokom bombardovanja 1999. godine poginuo je 41 Kraljevčanin, a u sukobima na tlu Slovenije, Hrvatske i BiH 45. Na izloženim panoima nalaze se imena i slike 112 žrtava, a među njima se nalaze i oni čije porodice su tela svojih poginulih u ratovima sahranili u gradu na Ibru.

Na obeležavanje tužne godišnjice NATO bombardovanja SRJ dolaze i oni koji su u međuvremenu silom prilika postajali građani Kraljeva. Mnogi od njih svojim poginulima ne mogu ni na grob na Kosovu i Metohiji da odu.

Dan sećanja na branioce otadžbine u Kraljevu je obeležen i u kasarni „Jovo Kursula“ u Jarčujku, gde su pripadnici Vojske Srbije odali počast i položili vence na spomenik poginulima iz 252. oklopne brigade.

Neka im je večna slava!

M. M. D.