Prvomajska budilica i ovog jutra prošla Kraljevom (VIDEO)

Tradicija duga oko osam decenija ni ovog 1. maja nije izneverena, Kraljevčane je koračnicama probudio duvački orkestar „27. septembar“

Tradicionalnom „prvomajskom budilicom“, svirkom i šetnjom gradskim ulicama, članovi duvačkog orkestra „27. septembar“, koji postoji pri Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kraljevo, i ovog 1. maja probudili su građane Kraljeva.

Tradicija da kraljevački muzičari, članovi duvačkog orkestra „27. septembar“, u čast Praznika rada, zvucima koračnica i proslavljenim „Maršom na Drinu“ pozdrave svoje sugrađane, duga je osam decenija i prekidana je samo u, za grad i Kraljevčane, teškim godinama.

Pogledajte jutrošnji snimak koji je zabeležila Kraljevčanka Marijana Šećibović, koja već dugo živi van rodnog grada, pa ju je Prvomajska budilica podsetila na detinjstvo:

Orkestar „27. septembar“ ime je dobio po datumu na koji su 1941. godine iz tada okupiranog Kraljeva, neposredno uoči odmazde fašista koji su ubijali sto Srba za jednog mrtvog Nemca, partizani-ilegalci uspeli da napuste grad. Oni su, svirajući koračnice, uspeli da pređu most na Ibru koji su pod opsadom držale nemačke snage, jer su okupljeni građani Kraljeva uspeli da ubede dežurnu patrolu da je svirka vatrogasaca deo gradske tradicije. Ilegalci u unifomama vatrogasaca pešice su došli do obližnje planine Goč, gde su se pridružili partizanskom odredu „Jovo Kursula“.

Prvomajska budilica nekada je značila početak manifestacija posvećenih Prazniku rada, a za mnoge i polazak na izletišta u okolini Kraljeva. I ove godine mnogi Kraljevčani su otišli u prirodu i nadamo se da ih kiša neće iznenaditi, jer prognoza Hidrometeorološkog zavoda za Kraljevo najavljuje oblačno vreme, ali bez kiše i sa maksimalnom temperaturom do 20 stepeni.