“Sidža 10”: Gde se nalazi “Savski” most u Kraljevu?!

29. oktobar 2020.

Trag ka odgovoru na zagonateno pitanje iz naslova možete naći na kraju ovog teksta

Rečenica: “Kraljevo je lepo i ubavo mesto…” otvara 10. broj “Sidže”, a njome počinje putopis dr Vladimira Nikolića iz 1896.g:

Kraljevo je lepo i ubavo mesto od prilike od veličine Iriga ili nešto manje. Na njemu se opaža napredak koji videsmo u svim srpskim mestima kojima ovom prilikom prođosmo...”, piše u tom putopisu, koji je od zaborava spasio mr Slavoljub Maržik.

Mesec oktobar je mnogo čime zadužio Kraljevo, a može se reći i obratno, pa tako “Sidža” podseća da od 1998.g slavimo Kraljevdan 7. oktobra, umesto Dana Kraljeva 29. novembra, kako je bilo posle rata. Tu je i tekst istoričara Vojkana Trifunovića o tragičnom 14. oktobru, kao i priče o nekim od žrtava okupatorskog zločina: Ljubomiru Gojkoviću Dizdaru, Dragom Flegeru, doktorki Milevi Karajović. Sećanje na streljane na lagerskom groblju 1941.g zatvara ovaj broj “Sidže” pesmom Dragane Petrovimć “Sedam”.

U desetom izdanju kraljevačkog magazina “Sidža” možete videti  nesvakidašnju fotografiju Mirine česme, gotovo neprepoznatljivog ambijenta u kome dominiraju ili kamene, ili možda ledene gromade… Vrlo zanimljiva fotografija koja zaslužuje dalje istraživanje.

U ovom broju čitamo anegdote iz života boksera Janeza, pekara Runda i legendarnog Peša Ciganina. Kolega Miroljub Mišo Dugalić napisao je vrlo zanimljiv tekst o Staljinu, Titu, Kardelju i Karađorđu koji su živeli i žive u Kraljevu! “Sidža” broj 10 posvetila je stranice i dvema legendama: Tozovcu i Lazi Ristovskom.

 

Kakva bi to priča o Kraljevu i Kraljevčanima bila ako se ne bi progovorilo o kafanama! Ovoga puta o istorijatu “Burenceta”, odnosno “Kod srpskog kralja” kako se kafana nekada zvala, a Ruška Rakočević nas podseća na nekadašnje zabave koje su se organizovale oko Nove godine.

Iz požutelih albuma “Sidža” iznosi na videlo priču o Stojanu Stojiću, prvom srpskom sportskom biciklisti, čiji je život okončan na Lagerskom groblju. Uspomenu na njega sačuvao je pokojni novinar i hroničar Kraljeva Dragoljub Obradović Kondis.

Posle višemesečne apstinencije, ovih dana ponovo možemo da uživamo gledajući tenis na TV-u. Novak igra na turniru u Beču, što sa Kraljevom baš i nema mnogo veze, jer nama je tenis stigao sa Francuzima krajem 20-tih godina prošlog veka. Devedeset godina – tradicija je to! Zato ćemo u februaru naredne godine biti domaćini reprezentativkama Srbije i Kanade. O počecima tenisa u Kraljevu čitajte na 21. strani “Sidže”.

Podsećamo da se ovaj kraljevački mesečnik deli besplatno i možete ga preuzeti u “Thrill” baru, koji se nalazi na Keju preko puta Gradske terase.

R.Vesković

*P.S. Ako još uvek niste pogodiili gde je Savski most, ili vas interesuje otkud “Savski” most preko Ibra, trk po deseti broj “Sidže”, svi odgovori o mostu su na strani br 9.