Basari još jedna NIN-ova nagrada

NIN-ov žiri odlučio je da Svetislav Basara za knjigu “Kontraendorfin” dobije tu uglednu nagradu za 2020. Basara je NIN-a dobio i 2006. za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti”

Portal “Krug” je, samo desetak dana po objavljivanju “Kontraendorfina”, pisao o toj knjizi. Uz čestitke Basari, podsećamo na taj tekst našeg saradnika Dragana Bajovića:

Užas i tuga

1. oktobar 2020.

Knjiga Svetislava Basare „Kontraendorfin“ (Laguna, 2020) sa podnaslovom Disertacija, je jedna urnebesna, ali, ponajpre, vrlo tužna knjiga

Glavni junak, odnosno pripovedač, Kaloperović sedi danima u kući  Stojkovića, slikara koji, čim bi nešto naslikao to odmah zavrljačio u kamin koji je, za svaki slučaj, bio potpaljen i preko leta. Stojković, vrsni slikar, svetskog formata,i poznavalac vina i drugih alkoholnih pića protiv kojih ni Kaloperović nema ništa protiv, priča mu o svim svojim susretima sa poznatim ljudima, među kojima i sa Andrićem. Najtužniji je, ipak, sam kraj knjige: ispovest doktorke Sande V

Svetislava Basaru, poznato je, Srbi nešto naročito ne ljube. On je, taj Basara, čovek koji Srbima ili „Serbima“, kako on često napiše, zamera mnogo stvari – ne samo s početka XIX veka. On Serbima zamera za ono što se danas događa. Neki komentatori njegove kolumne „Famozno“ u listu „Danas“ mu zameraju kako „napada“ samo „opozicju“, dok „vlast“ podržava. To, naravno, nije tačno. Basara ne podržava „vlast“ ili, takođe, ne podržava ni „opoziciju“. On, najčešće, u svoje ime, opoziciju i savetuje.Treba samo pročitati današnju Basarinu kolumnu u „Danasu“ „Hvatanje koraka“– citiram po sećanju – kako to često piše Basara. Jexs, kako ga Basara zove, a to je B. Tadić,  nije preduzeo nikakve korake da nekako sazna ko stoji iza ubistva premijera Đinđića. Jexs i DS su, osim toga, ostavili sadašanjoj „vlasti“ da istraži slučaj do kraja. A DS se raspao u ko zna koliko frakcija. Sada više nemaju ni tablu na zgradi u Nušićevoj gde im je centrala stranke.

No, nećemo ići toliko daleko u prošlost pišući utiske o najnovijoj knjizi „Kontraendorfin“  (ovaj pojam će vam najbolje Basara sam objasniti kada budete čitali njegovu knjigu). „Kontraendorfin“, sa podnaslovom Disertacija, je jedna urnebesna, ali, najpre, vrlo tužna knjiga. Glavni junak, odnosno pripovedač, Kaloperović (koji je bio pripovedač i u jednoj ranijoj Basarinoj knjizi – „Mein kampf“ – sedi danima u kući „izvesnog“ Stojkovića, slikara koji, čim bi nešto naslikao to odmah zavrljačio u kamin koji je, za svaki slučaj, bio potpaljen i preko leta. Stojković optužuje Kaloperovića za smrt nekoliko naših najistaknutijih slikara, ali mu, svejedno zbog tog „zločina“, obećava da će on, Kaloperović, biti jedini izvršilac njegovog, Stojkovićevog, testamenta kojim ovaj sve svoje bogatstvo ostavlja njemu, Kaloperoviću, pod uslovom da ovaj ne otkrije kada je i da li je Stojković umro i da ga sahrani na tajnom mestu.

Knjiga sadrži i neke Stojkovićeve opaske na Ivu Andrića, sa kojim se, kako Kaloperović novodi, izvesno vreme družio. Andrić je, priča Stojković, za sebe uvek birao ono što je najbolje po njega, Andrića, samog. Ovde, rekao bih, nema nikakve zlobe. autor samo rekonstruiše sve srpske zablude. Zato ga Serbi i ne vole!

Rekoh „Kontraendorfin“ je urnebesna i tužna knjiga. Najtužnija je na samom kraju. Kaloperović sedi u bifeu Benzinske stanice Beška 2. Tada mu prilazi doktorka Sanda V. iz Dalja u susednoj Hrvatskoj koja je još kao devojčica sa svojim roditeljima pobegla u Vojvodinu. Doktorka Sanda V. čeka na specijalizaciju u Srbiji godinama već, ali niko da je predloži. Zato i danas radi kao seoska doktorka u nekoliko sela oko Beške. Doktorka Sanda V. priča Kaloperoviću o zverstvima koje su u Slavoniji počinili  srpski vojni, policijski i paravojni odredi. Devojčice u to vreme, u Slavoniji, zbog dobre ishrane, već su sa 12 godina izgledale kao zrele devojke pa našim „oslobodiocima“ nije ni malo smetalo što i sami vide da su to devojčice, već su ih silovali „na redaljku“. O streljanjima, spaljivanju živih ljudi, među kojima i beba, ovaj prikaz nema toliko jak stomak. Zato, pročitajte Basaru! On će vam sve objasniti.

          Dragan Bajović