Božićna čarolija od medenjaka (VIDEO)

Medenjaci su tradicionalni božićni kolač, pa su, na ideju veroučitelja, učenici OŠ Đura Jakšić iz Konareva, uz pomoć svojih roditelja, napravili delove za scenski prikaz rođenja Isusa Hrista

U godini kada su uslovi rada u školama svedeni na distancu, uz poštovanje svih epidemiloških mera, bez rada u grupi i pevanja, gotovo da je nemoguće primeniti rad u obliku zajedničkog stvaranja. Kako ove godine ne bi izostala tradicija izrade i prikaza božićnog prizora sa vertepom, u OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu odlučili su, ipak, da uz postojeće mere osmisle božićni prikaz, ali bez programa i horskog izvođenja.

– Vertep, Vitlejem i tradicionalno Badnje veče u porodici prikazano je na radu dužine pet metara i sve je, kompletno, izrađeno od medenjaka. Medenjaci su tradicionalni božićni kolač, pa su uz dogovor roditelji sa učenicima u svojim kućama napravili delove za ovaj scenski prikaz – kaže za portal Krug veroučitelj u ovoj školi Milan Milutinović.

Pogledajte video priču o božićnoj čaroliji od medenjaka:

Učenici su u školi, zajedno sa svojim veroučiteljom sve delove oslikali i spojili u odgovarajuće celine. Izrađen je i jedan manji vertep koji je u prvom planu umesto pastira i mudraca imao scenu sa decom u srpskoj nošnji koja su okupljena i prinose svoje darove pred Hristovim jaslama.

– U pozadini, umesto Vitlejema  i biblijske scenografije prikazan je grad Kraljevo sa manastirom Žiča, hramovima i trgom Srpskih ratnika dok se naziru Stolovi sa Magličom. Ovakav prikaz postao je zaštitni znak Božića u Kraljevu i okolini – pojašnjava veroučitelj.

Učenica Dunja Košanin kroz svoj tekst izrazila je ideju i svrhu ovog poduhvata.

– U ono vreme kada je sve stalo, kada je izgubljena nada, kada je među ljudima nestalo ljubavi i kada je vera iščezla, došao je On. Nebo je na zemlju spustilo majušno dete. Ono je bilo u hladnoj pećini i noćnoj tami, ugrejano majčinom ljubavlju i vatrom što pastiri naložiše pored Njega. Tama je nestala, jer svetlost je ponovo sa njim rodila veru, nadu i ljubav. Sada u vreme ovo ceo svet ušao je u tamu, a ona je donela strah, neizvesnost i sumnju. Izolovani jedni od drugih, sami ostavljeni da jedinu utehu pronađemo u veri i da  bez mogućnosti iskažemo ljubav prema drugome.

Đaci OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu pokušali su i kroz svoje tekstove o božićnim praznicima da dočaraju koliko im u svim mesecima koje je obeležila korona, nedostaju potpune radosti u zajedničkom učenju, stvaranju i druženju.

– U zajedničkom dogovoru odlučili smo da, ipak, ovog Božića ne izostane naše zajedničko prikazivanje Isusovog rođenja. Svako od nas pojedinačno imao je zadatak da od testa za medenjake napravi neki delić velike slagalice. Bili su to ponovo trenuci kada smo na kratko osetili zadovoljstvo igre i stvaranja. Svako od nas ugradio je sebe u ovu priču od meda – poručio je Ognjen Vujović učenik četvrtog razreda. 

         M. M. D.