Dve banje uskoro spremne za kupce

Prema najavama nadležnih uskoro će biti otklonjene sudske i adminstrativne smetnje za konačnu privatizaciju Mataruške i Bogutovačke Banje

Mataruška Banja – Zaključani hoteli i lečilišta, prazni parkovi, oronile vile… Tako sumoran ambijent predugo traje u Mataruškoj, a slično je i u Bogutovačkoj Banji. Inače, obe su decenijama poslovale objedinjeno i nekada bile poznate i privlačne gostima iz svih krajeva bivše države Jugoslavije. Onda su otišle u propast, pa su tako prazne i puste povukle i propadanje samih naselja.

Istina, minulih godina više puta je najavljivana privatizacija, dolazak novog vlasnika i nadanje da će sve krenuti nabolje, ali – od toga ništa. No, od pre nekoliko dana gradska vlast u Kraljevu i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, ipak, najavljuju novu procenu vrednosti banjskog kapitala i skorije otklanjanje poslednjih smetnji za novu ponudu kupcima. Procenitelj bi trebalo i da se izjasni kako će ove banje biti nuđene, u „paketu“ ili pojedinačno – po objektima.

A, među pomenutim smetnjama su bili zahtevi i tužbe naslednika bivših vlasnika objekata i zemljišta u okviru banjskog zemljišta. I, kako doznajemo, rešeni su svi ti predmeti restitucije, osim jednog u kome naslednici zahtevaju povratak imovine u naturalnom obliku, pa se, uz sudski spor, i tu očekuje skorije rešenje, možda čak i tokom ovog meseca.

Bez obzira što su, kao najvrednija imovina, hoteli „Termal“ u Mataruškoj, „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji i banjska lečilišta, tokom petogodišnjeg stečajnog statusa ipak očuvani od devastiranja, očekuje se da će nova procenjena vrednosti kapitala biti primamljivija za kupce.

To se ne može reći za onu raniju, uz koju je imovina pomenutih banja kupcima bezuspešno nuđena čak petnaestak puta. Podsećanja radi, tada je budući kupac morao već da poseduje hotel sa četiri zvezdice i godišnji promet u turizmu od oko tri miliona evra. Kapital lečilišta je procenjivan na – od 135 miliona dinara, a budućem vlasniku nametana je i obaveza investicionog ulaganja od oko dva milona evra. Za taj novac on je trebalo da dobije dva hotela, četiri vile i objekte lečilišta u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji. Kupac bi imao i pravo korišćenja lekovitih voda i parkova površine od oko 12 hektara.

Hotel “Termal” u Mataruškoj Banji nekada je “vrveo” od gostiju

Posle te neuspele aukcijske prodaje, tadašnje banjsko rukovodstvo obe banje poklanja državi. Ali, posle stečaja, stečajni upravnik podnosi tužbu, pa sud imovinu vraća preduzeću Prirodno lečilište Mataruška i Bogutovačka Banja. Bilans ovog preduzeća nije pokazivao preveliku zaduženost, jer najviše potražuju bivši radnici – njih 89 koji, posredstvom suda, traže neisplaćene plate od oktobra 2012. do jula 2015. godine, pa se i oni godinama nadaju skorijem dolasku novog vlasnika.

Hotel “Mineral” u Bogutovačkoj Banji

Uvažavajući i to, gradska vlast u Kraljevu ipak ističe da je najvažnije da se gosti vrate u ove banje, i one ponovo budu budu mesta za lečenje i odmor i uspešne u poslovanju.

Svih ovih godina, bez obzira što su svesni da je u pomenutim banjama neophodno ogromno novčano ulaganje, ima baš zainteresovanih kupaca. Među njima i ozbiljnih poslovnih ljudi, ne samo iz Srbije, nego i iz zemalja u regionu – tvrdi Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga.

Podsećanja radi, Mataruška Banja je bila nadaleko poznataa, pošto njena lekovita voda blagotvorno deluje na lečenje steriliteta i raznih reumatskih bolesti, dok se Bogutovačka pročula kao „banja za živce“, jer se lekovitost njene vode posebno pokazala kao lek za takva oboljenja. Zato, ne samo u šali, ovde mnogi tvrde da bi sada, a posebno posle ovih pandemijskih vremena bila – baš posećena…

Izvor: „Politika“

M. Dugalić

3 komentara za naslov “Dve banje uskoro spremne za kupce

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *