Inspekcija rada posle nadzora u „Leoniju“: Sve u skladu sa odredbama Zakona o radu

Uzrok smrti Danke Ranković (48) još nije do kraja razjašnjen, a ono što niko ne osporava jeste da je 21. februara pala u fabričkoj hali, zbrinuta u ambulanti u krugu fabrike, upućena u bolnicu, puštena na kućno lečenje i preminula 25. februara

Inspekcija za rad, Ministarstva rada, sprovela je vanredni nadzor u fabrici Leoni u Kraljevu, gde je radnica pala u hali, pa preminula nekoliko dana kasnije. Zaključak je da je poslodavac poštovao sve zakonom propisane standarde, piše Insajder.

Uzrok smrti 48-godišnje radnice fabrike Leoni Danke Ranković još nije do kraja razjašnjen. Činjenice koje niko ne osporava jesu da je 21. februara pala u fabričkoj hali, zbrinuta u ambulanti u krugu fabrike, upućena u bolnicu, puštena na kućno lečenje i preminula 25. februara.

Za sada nema odgovora na pitanje da li je pad imao veze sa smrtnim ishodom. U odgovoru Insajderu iz Ministarstva rada naveli su da su inspektori izvršili nadzor 23. februara, potom 2. i 3. marta.

Poslodavac je organizovao proces rada u tri smene, izvršena je preraspodela radnog vremena, a uveden je i prekovremeni rad, sve u skladu sa odredbama Zakona o radu. Poslodavac zaposlenima isplaćuje redovno zarade i vodi evidenciju isplaćenih zarada.“

Iz Inspekcije napominju da u fabrici ne postoji fabrički doktor, već ambulanta Doma Zdravlja Kraljevo. Podsetimo, anonimni radnici tvrdili su da niko ne može kod izabranog lekara u Domu zdravlja. U fabrici Leoni, specijalizovanoj za izradu kablova za velike automobilske kompanije, u Srbiji radi 14.000 ljudi. Aktivna su dva sindikata –Nezavisnost i Sloga. U oba sindikata apeluju da se o uzrocima srmti ne spekuliše.

Željko Veselinović iz sindiakta Sloga rekao je da Leoni poštuje minimum radničkih prava kao kompanija koja dolazi iz jedne evropske zemlje – Nemačke:

Međutim, to što oni poštuju, to je onaj minimum zakona. Naš Zakon o radu je prosto takav kakav jeste – loš. Zato smo i podneli Skupštini na usvajanje predlog novog Zakona o radu. Dakle, postojeći zakon je loš, ali ga oni poštuju i niko ne može da kaže da Leoni ne poštuje zakon.

U slučaju smrti radnice Leonija jedno od spornih pitanja koje se čulo u javnosti je to da li je pala zbog iscrpljenosti usled prekovremenog rada.

ŠTA JE „PRERASPODELA RADNOG VREMENA“?

Veselinović kažu da tu postoji zabuna. Leoni izbegava prekovremeni rad jer im je to skupo. Umesto toga pribegavaju preraspodeli radnog vremena.

Preraspodela radnog vremena u praksi znači da onda kada kompanija nema posla, kada nema narudžbine iz inostranstva, onda radnici sede kući i u određenom trenutku kada dođe povećana potreba posla i kada treba da se isporuči određena količina robe brže nego što bi to trebalo, onda se oni angažuju i rade duže nego što bi to trebalo da bi vratili te sate, koje su praktično proveli sedeći kući. Tada rade po 10 sati, 12 sati, tada rade šest dana u nedelji i to je taj problem. To nije prekovremeni rad, to je preraspodela radnog vremena, koja je na žalost našim zakonom dozvoljena da možete celu godinu da vršite prerasporelu radnog vremena – objašnjava Veselinović.

Iz menadžmenta Leonija ranije su i za portal Krug naveli da preminula radnica, ni u danu kada je pala, ni u sedmici pre nesreće nije radila 10 sati. Željko Veselinović ukazuje i na još jedan problem.

Ono što je najveći problem kod nas, nisu problem stranci, problem su naši menadžeri, i to kad kažem naši menadžeri, najniži nivo menadžera. Ja to tako prosto kažem jer sam imao prilike da vidim da se oni često ponašaju i da su „veći katolici od Pape“.  To u Leoniju praktično na neki način priznaju ali se trude da to isprave – ocenjuje Veselinović.

Izvor: Insajder

One thought on “Inspekcija rada posle nadzora u „Leoniju“: Sve u skladu sa odredbama Zakona o radu

  1. Preraspodela da ali ne može šest dana u nedelji da se radi po 10, 12 sati. Tu postoji ograničenje gospodine Veselinoviću, to ne spomenuste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *