Kraljevčani, hajdemo hrabro u 2021. godinu!

Danas smo naše sugrađane pitali ima li nečeg lepog po čemu će pamtiti  godinu, koja je uzdrmala mnoge živote. Ispostavilo se da ima. Neki su to znali i videli na prvi pogled, a nekima je bilo potrebno da na 2020. bace i drugi-treći

Ako bismo stalno pisali ovako kako sam rešila da se danas u ovom tekstu pozdravimo sa 2020. godinom, u novinarstvu bi se to zvalo lakirovka. To je ono kad pišete samo o lepim stvarima, a namerno žmurite na ružne. Ne valja tako ni u novinarstvu ni u životu.

Međutim, naučili su me moji prijatelji psiholozi da ponekad mora i tako. Onda kad posrnete, pa nikako da ustanete, kad poverujete da možda i ne možete da ustanete, pomislite da vam ništa ne ide od ruke, da su se zle sile urotile protiv vas… E tada se s jedne strane, treba setiti svojih postignuća, a sa druge, svega onoga što život ipak pruža. Iz toga razloga, danas smo naše sugrađane pitali ima li, IPAK, nešto lepo što se dogodilo u 2020. godini, koja je uzdrmala mnoge živote. Ispostavilo se da ima. Neki su to znali i videli na prvi pogled, nekima je bilo potrebno da na 2020.g bace i drugi-treći. Najlepše hvala našim sagovornicima!

Dragi sugrađani, neka nam je srećna i blagoslovena 2021. godina!

Božidarka: Osmesi četvoro dece

Lepo u 2020. su mi bili ljubav, porodica, zajedništvo, nova prijateljstva. Zdravstveni sam radnik na porodiljskom odsustvu i želim da kažem da pružam podršku svojim kolegama u borbi protiv korone… Uvek ima nešto lepo u životu. Izgleda da čovek mora da prođe loše stvari da bi naučio da ceni prave vrednosti. Prošle godine sam rodila četvrto dete, borili smo se za zdravlje bebe, sada je dobro i to je ono što me stalno vraća na površinu i tako će biti verovatno ceo moj život: svako jutro zdrava deca i njihovi osmesi, to je ono što me pokreće. Materijalno? Eto, možda mogućnost da kao porodica putujemo, jer putovanja su sticanje bogatstva.

Boban: Prvo dete!

Ceo život ću pamtiti ovu godinu po tome što sam pre šest meseci prvi put postao otac! Imam mnogo lepih trenutaka. A trenutak kad sam prvi put video sina, to je nešto najlepše u životu što sam doživeo! Jesam li plakao? Nego šta sam! Dobro se snalazim u ulozi oca, borim se polako, učim… Sina sam izvodio u šetnju po parku u Mataruškoj Banji i ovde po gradu. Ja ću ovu godinu po lepom pamtiti.

Ivana: Kad smo zajedno

Lepo je što su mi deca zdrava i srećna i što ih imam. Imaju 4 i 9 godina. Najsrećniji trenuci su kada smo svi zajedno, suprug, deca i ja. Išli smo na odmor malo na Uvac, malo u Sjenicu, Sopotnicu kod Prijepolja, to je prelepo mesto. Moj svekar je iz Sopotnice, ja sam odrasla na Uvcu i preporučila bih svima da vide uvačke meandre, beloglave supove i sopotničke vodopade. Ljudi su mnogo razočarani u ovu godinu. Meni je ova pandemija kao i svaka druga bolest jer sa decom sam prošla i inhalatore i urbazone… tako se nisam mnogo uzbuđivala oko toga.

Kristina: Zdravlje i deca

Šta mi se lepo desilo? O, čekajte, treba mi vremena… Da, hvala Bogu, svi smo zdravi bili ove godine! Jesmo malo bili zatvoreni zbog ovog virusa, ali ništa nam se loše nije desilo. Imam dvoje dece, to je najlepše u mom životu. Sve to je više nego dovoljno da mogu da kažem da su mi se u 2020. dogodile lepe stvari. Ljudi  danas žive brzim tempom i često svi mi očekujemo nešto nestvarno, a trebalo bi svakog dana da budemo svesni nazovi običnih, a ustvari najvažnijh stvari kao što su porodica i zdravlje.

Verica: Zaposlenje ćerke

Ćerka je dobila posao! Još nije za stalno, ali verujem da će biti. Ćerka se zaposlila u bolnici, radi kao babica, ali dežura i u kovid bolnici, što nije baš lepo, ali takav je njihov posao. Što je najbitnije, deca su nam živa i zdrava, a sve drugo bilo je bezveze, naročito poslovno. I danas je čudan dan, kao da nije 31. decembra ni po temperaturi, ni po raspoloženju. Imam 20 godina krojačku radnju i nikad nije bilo ovako. Zato se svi se nadamo da će 2021. biti bolja.

Jordan Lišanin: Selo kao spas

Korona mi  je obeležila ovu godinu time što deca nisu mogla da nam dođu iz inostranstva. A lepo je bilo to što smo supruga i ja uspeli da se sačuvamo od infekcije zahvaljujući tome što smo većinu vremena proveli u selu, a ne u gradu. Na selu mi je dane ulepšavalo to što nisam gledao televiziju! I što smo supruga i ja provodili vreme onako kako smo hteli. Savetovao bih mlađima da slobodno vreme što više provode u prirodi i da čuvaju prirodu.

Darinka: Unučići, Ibar i ja

Uh, u ovoj godini su mi se dešavali zdravstveni problemi, ali važno je da sam pregurala tu krizu i sada sam dobro. I deca su mi dobro, zdravlje je za mene najveća sreća. Imam troje unučića od ćerke i sina, i svi trenuci sa njima su blagodat. Svaka njihova prva reč me usreći, sve ostalo pored njih pada u zaborav. Oni žive u Beogradu i kad dođu, najveća radost im je Ibar! Mom unuku Dimitriju svaka reka je Ibar, makar to bili Dunav i Sava! Vreme provedeno sa njima mi je prelepo i svakom bih poželela da to doživi. 

Vladimir: Zlatar

Osim po koroni ovu godinu ću pamtiti po tome što sam Srbiju obišao malo više nego inače. Bio sam na Zlataru, otišao sam motorom tako da sam planinu obišao uzduž i popreko. Preporučio bih svima  meandre Uvca, uvačke zalive, vožnju kajakom ili brodićima, prelepi su proplanci i šuma. Da nije bilo korone, išao bih na more. Posle ovog iskustva mislim da ću narednih godina uvek izdvojiti bar jedan vikend da obiđem neki novi deo naše prelepe zemlje.

Milena Jović: Moja ćerka

Osim korone ovu godinu su mi obeležili i izvesni zdravstveni problemi. A sve lepo vezano je za našu ćerku, ona lepo raste, ima 4,5 godine i kao lutka je. Najveću radost mi pričinjava dete, ona je pokretač svega u mom životu! Samo ona može da potisne sekiraciju zbog posla koji je stao u kafiću koji drži moj muž i u kome i ja radim. Ipak, išli smo bar na izlete: Goč, Kamenica, Lopatnica,  Zlatibor… da dete ne bi tokom karantina bilo sve vreme u kući. Izabrala sam da objavite ovu moju fotografiju jer je volim i podseća me na neke bezbrižnije dane.

Deda Mraz: Da se opet grlimo!

Deka želi da nam što pre prođe ova korona i da možemo opet da se grlimo, ljubimo, volimo i družimo. Iz 2020. treba da izvučemo pouku da novac nije sve u životu, da se vratimo prirodi i prirodnim vrednostima! Dečica me obilaze, roditelji su više uplašeni nego oni, deca su spontana, vesela i radosna. Došao sam sa Severnog pola iz sela Rovanijemi u Laponiji. Deka je sanke i irvase ostavio na Goču. Poslao sam vam sneg pre nekoliko dana, vi ste naložili peći i sneg se istopio. Nadam se da će za nekoliko dana stići nova količina snega. Neka je srećna Nova godina svoj deci ovoga sveta i da se svi vratimo normalnom žvotu!

       R. Vesković