Kraljevo i ove godine ima najveće vaskršnje jaje u Srbiji (VIDEO)

U susret Vaskrsu, učenici starijih razreda OŠ „Đura Jakšić“ iz Konareva, zajedno sa veroučiteljem, napravili su još interesantnije i veće jaje u odnosu na prošlogodišnje, koje je zajedno sa njihovim novim delom izloženo ispred zgrade Gradske uprave

Ako nas projekat poklonjen Vaskrsu u vama izazove, makar na trenuta,k radost i pažnju, onda smo mi svoj cilj postigli“, kaže Bogdan Zlatić, učenik VII razreda OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu. On je, zajedno sa učenicima viših razreda ove škole, po zajedničkoj ideji sa nastavnikom verske nastave Milanom Milutinovićem učestvovao u osmišljavanju i realizaciji najvećeg vaskršnjeg jajeta u Srbiji. Sličan rad oni su imali i prošle godine, inspirisani, kako kažu, životom na izvoru prve reke duhovnosti i znanja, Studenicom, Žičom, Ibrom, Moravom i Dolinom jorgovana gde su vekovi ostavili brojne tragove i spomenike.

Živimo i volimo svoj grad i svoje mesto, osluškujemo vreme i sve ono što je ono ostavilo, trudimo se da razumemo i ne zaboravimo. U svemu tome gradimo svoje dostojanstvo i postajemo i svedoci čuvari svega vrednog što nam je, na kapiji pravoslavlja, kao potomcima Nemanjića i učenicima Svetog Save, ostavljeno – kaže đak Bogdan Zlatić.

Veroučitelj Milan Milutinović navodi da se trude da tema koja govori o prazniku ima drugačiju poruku, zato što, „naši verski praznici imaju svoju nesagledivu stranu i toliko je poruke, istine i inspiracije u njima.

Pogledajte video-reportažu:

Ove godine zamisao je bila da to veliko vaskršnje jaje bude čuvar grada Kraljeva. Na jajetu su prikazane znamenite ličnosti grada: od Nemanjića koji su i sami postavili naš grad u kolevku pravoslavlja, kao kapiju iz koje će proisteći naš nacionalni identitet, preko znamenitih ličnosti koje su kroz vreme u istoriji ostavile svoj trag, sve do duhovnih centara, znamenitih spomenika kulture, institucija, a sve u vaskršnje priči – pojašnjava veroučitelj Milutinović.

Kako se projekat razvijao, učenici su sami počeli malo da menjaju temu, jer se ispostavilo da je njima više odgovaralo da budu svedoci onoga što danas živimo, odnosno da Vaskrs prikažu kroz svoje poruke i onako kako oni taj praznik doživljavaju.

Ovaj projekat je svedok onoga što je naša istina. Hrist nije samo vaskrsao nekada davno u nekoj zemlji već vaskrsava u nama u našim životima i mi svedočimo svakog Vaskrsa da je Hristos vaskrsao, a kako smo mi to videli prikazano je na ovom velikom vaskršnjem jajetu čuvaru i svedoku onoga što jesmo – poruka je Ognjena Vujovića, takođe „sedmaka“ škole u konarevu.

Njihov veroučitelj se nadovezuje pojašnjenjem da zato veliko vaskršnje jaje i jeste dokaz svega što su njegovi učenici želeli da ispričaju.

– Interesantno je da, kada sam im na Google učionici postavio predlog kako mogu da prikažu Vaskrs,  oni su reagovali napravivši sasvim svoju priču: stavili su Hrista između sebe i time pokazali da je Hrist uvek tu sa nama i da Vaskrs nije nikakvo sećanje na nekakav događaj već da ga doživljavaju preživljavaju i u svojim životima i u svojim mislima, na taj način otkrivajući sve spasonosne poruke koje nam je Gospod boravkom na zemlji, njegovim vaskrsenjem i vaznesenjem ostavio – kaže veroučitelj.

nastavnik verske nastave Milan Milutinović

On je u ime svih đaka OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu pozdravio sve koji slave nastupajuće vaskršnje praznike. Izloženo ovogodišnje vaskršnje jaje visoko je dva metra, dok je prošlogodišnje koje se nalazilo na postolju bilo nešto niže. Kako smo prošle godine za vreme vaskršnjih praznika bili u karantinu, izložena su oba primerka. Tu su i dva manja jajeta: jedno na kojem stoji da je to rad učenika škole iz Konareva, a drugo, koje su osmislili učenici od prvog do četvrtog razreda, prikazuje grb grada Kraljeva i tradicionalan način dekorisanja vaskršnjih jaja u našem kraju. Ispred izloženih eksponata devojčica Teodora Borovićanin otpevala je pesmicu posvećenu vaskršnjem jutru.

Ovi vaskršnji ukrasi Kraljeva ostaće na Trgu Jovana Sarića u narednih nedelju dana (dok se ne završi tzv. Svetla nedelja).

M. M. Dabić

1 komentar za naslov “Kraljevo i ove godine ima najveće vaskršnje jaje u Srbiji (VIDEO)

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *