Kraljevo: Junacima slava i pomen (VIDEO)

            Polaganjem venaca i parastosom koji su služili sveštenici eparhije žičke, odata je počast Kraljevčanima poginulim u ratovima od 1991-1999. godine

            Sveće, cveće i venci i ovog 24. marta kraj spomenika na kome su ispisana imena 86 Kraljevčana poginulih tokom 90-tih godina na ratištima širom nekadašnje SFRJ. Danas, na dan kada je pre 22 godine počelo bombardovanje SR Jugoslavije i u godini u kojoj se navršavaju tri decenije od početka prvog od niza građanskih ratova u ondašnjoj Jugoslaviji, onog u Sloveniji – u kome je prva žrtva bio Kraljevčanin Slobodan Stojković.

            Obeležavanje Dana sećanja na branioce otadžbine ove godine je organizovano u specifičnim okolnostima epidemije kovida-19, tako da su vence položili zvaničnici Grada i Raškog okruga, Vojske Srbije i Policijske uprave, kao i udruženja koja okupljaju porodice poginulih i učesnike ratova. Bili su pristutni tek retki članovi porodica poginulih, jer su sve njih  gradske vlasti pre dva dana zamolile da, ovom događaju ne prisustvuju, ali – uz najavu da će Dan sećanja na branioce otadžbine biti dostojno obeležen čim epidemijske okolnosti dozvole.

Parastos poginulima služili su sveštenici eparhije žičke

U skladu sa epidemiološkim merama, pomen poginulima služio je i manji broj sveštenika žičke eparhije. Trojica sveštenika pomolili su se za duše onih koje je odneo bezumni rat.

Pogledajte prilog:

            Zamenik gradonačelnik Kraljeva Vukman Rakočević je, sećajući se junaka koji su dali svoje živote na braniku otadžbine, izrazio žaljenje što se i ova godišnjica obeležava u čudnim i teškim okolnostima prouzrokovanim pandemijom kovida19.

– Zato je danas ovo obeležavanje takvo kakvo jeste, ali ono što je bitnije je da ove junake i njihove žrtve ne zaboravimo. Ničim izazvano, doživeli smo teško bombardovanje i agresiju od NATO pakta, što je prouzrokovalo velike žrtve i posledice se osećaju jjoš i dan danas. Da su ti koji su to radili znali za moto sa kraljevačkog grba: „Nama dobro, a nikome zlo“, verovatno to ne bi nikad uradili. Kažu da je hrišćanski da se prašta, a ja ću danas sa ovog mesta posle toliko godina poručiti – neka oprosti onaj ko može – poručio je Rakočević.

            U ratovima od 1991-1999. godine pogunulo je 86 Kraljevčana koji su bili pripadnici redovnog ili rezervnog sastava vojske. Tokom bombardovanja 1999. godine poginuo je 41 Kraljevčanin, a u sukobima na tlu Slovenije,  Hrvatske i BiH 85.

            Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu Voislav Vukašinović podsetio je da je prvi vojnik stradao u krvavom raspadu SFRJ bio Slobodan Stojković iz Mataruške Banje.

            – Ovo je dan kada je počela zločinačka NATO agresija, a za nas je najtužniji dan u godini, jer se sećamo svih naših besmrtnih heroja, koji suza ovu zemlju dali ono što je najsvetije, a to je život. Sećamo ih se danas nažalost u suženom sastavu zbog poštovanja epidemioloških mera koje je propisala Vlada Srbije. Danas ćemo odati počast i pokloniti se senima žrtava, a sećaćemo ih se svakog dana.

Neka im je večna slava!