„Kraljevo, Kraljevo…“ – povodom smrti Predraga Živkovića Tozovca

„Jesen u mom sokaku“ je, valjda, pesma posvećena ulici u kojoj je Predrag Živković živeo; razmišljam: Tozovcu, ipak, mora da pripadne neka ulica u Kraljevu, možda baš ta u kojoj je rođen

Tozovac je umro, ali, izgleda da niko od Kraljevčana nije imao intervju sa Tozovcem u Beogradu. Bilo je to 1975, kada je Predrag  snimio singl „Kraljevo, Kraljevo, mili grade moj...“. Svakako da je mnoštvo tzv. prijatelja Tozovčevog „brate“, „burazeru“ itd, opsedalo našeg čuvenog pevača, pesnika i harmonikaša. Tozovac je bio i „državni neprijatelj zbog otpevanog „Jeremije“.

Ali, šta se dogodilo kad sam otišao kod Tozovca u Beograd. On me je, majka mu je još uvek bila živa, primio u svojoj kući. Ja sam vukao na ramenu preteški magnetofon marke „uher“. Tozovac me je primio sa svim počastima. Pričali smo  najmanje sat vremena. Onda je on zamolio da mu snimim jednu pesmu, koja “nije bila za pevanje“.

Kasnije, prilikom proslave gimnazijalaca u hotelu Termal u Mataruškoj Banji, Tozovac je pristao da dođe pod usovom da na proslavu dođem i ja.

Nažalost,  moj intervju sa Tozovcem nisam sačuvao. On je potom nosio taj intervju po Studio B i drugim stanicama govoreći  im „evo kako se pravi ntervju“.

Naravno, ne hvalim se svojim umećem. Nekako podozrevam da je taj intervju, na traci sa uhera, još uvek u Tozovčevoj kući.

Onda kada sam vodio emisije na Radio Kraljevu često sam zvao Tozovca. On mi se uvek rado odazivao i, uz „zemljače“, dugo i lepo govorio. „Jesen u mom sokaku“ je, valjda, pesma posvećena ulici u kojoj je Predrag Živković živeo. Razmišljam! Tozovcu, ipak, mora da pripadne neka ulica u Kraljevu. Možda baš ta u kojoj je rođen.

Pogledajte kadrove sa komemoracije koja je u Kraljevu posvećena preminulom Predrag Živković Tozovcu:

       Dragan Bajović