Kraljevo: U Gimnaziji odeljenja za nadarene istoričare i sportiste

Osim želje da se približe potrebama učenika za specifičnim usmerenjima, iza ovakve odluke za otvaranje još dva specijalizovana odeljenja stoji i činjenica da je, iz godine u godinu sve manje onih koji u Kraljevu završavaju osnovnu školu

Ovo su meseci kada se u glavama mnogih osmaka i njihovih roditelja zahuktava dilema na temu koju srednju školu upisati. Kod nekih će se ova polemika uzburkati, ali kod nekih verovatno sa olakšanjem stišati kada čuju da će kraljevačka Gimnazija za narednu školsku godinu imati dva nova specijalizovana smera:

– za istoriju i geografiju

– za sport i fizičku kulturu

Ukupan broj odeljenja u Gimnaziji ostaće isti kao i prethodnih godina – 10, jer će biti ukinuto po jedno odeljenje prirodno-matematičkog i društveno-jezičkog smera, objašnjava za portal KRUG direktor kraljevačke Gimnazije Miroslav Vidić:

Kraljevo je sportski grad i uvereni smo da će biti dosta zainteresovane dece. Specifični predmeti na ovom smeru su Sport i trening i Sport i zdravlje. Sa smerom za istoriju i geografiju želeli smo da se približimo deci posebno nadarenoj za ove nauke. Oni će imati dosta terenskog rada i zanimljiv nastavni program. Imamo dobro iskustvo sa dosadašnjim specijalizovanim odeljenjima: matematičko imamo još do 2002. godine, filološko od 2003, ove godine ćemo upisati 4. generaciju dece nadarene za računarstvo.

Osim želje da se približe potrebama učenika za specifičnim usmerenjima, iza ovakve odluke za otvaranje još dva specijalizovana odeljenja stoji i jedan praktičan i ne baš veseo razlog – iz godine u godinu sve je manje mladih Kraljevčana koji završavaju osnovne škole. Specijalizovana odeljenja mogu imati samo 20 učenika, pa će tako naredne školske godine na nekom od smerova moći da se nađu 254 buduća gimnazijalca.

Za sve njih važno je da znaju da od 20. februara u Gimnaziji počinje besplatna priprema nastava za sve smerove za koje se polaže prijemni ispit:

Organizujemo pripremu za specijalizovane smerove: matematički, filološki, računarstvo i istorija i geografija. Naglašavam da da je ovo specifična priprema baš za te prijemne ispite i namenjena je učenicima koji žele da upišu neki od ovih smerova, a neće koristi deci koja žele nešto drugo da upišu, niti će biti od koristi za polaganje završnog ispita u osnovnoj školi. Za sportsko odeljenje se ne polaže prijemni, njima će se bodovati uspeh u školi i završni ispit, a dodatne poene mogu da dobiju za izuzetne sportske uspehe – kaže Miroslav Vidić.

Za specijalizovane smerove prijemni ispiti se polažu pre nego za ostale, tako da oni koji eventualno ne uspeju mogu konkurisati za druge škole.

Direktor Vidić sa posebnim simpatijama govori da će i naredne školske godine vrata Gimnazije biti otvorena za najmlađe izuzetne talente za matematiku koji su sada 6. razred. Oni 7. i 8. razred osnovne škole mogu završiti u Gimnaziji po specijalnom programu za nadarenu učenike. Zanimljivo je da osnovnu školu u ovdašnjoj Gimnaziji pohađa i dosta nadarene dece sa područja Vrnjačke Banje.

Svi đaci zainteresovani za pripremnu nastavu, bilo za upis u prvu godinu bilo za 7. razred osnovne, mogu da se prijave na 319-760, ili 064 895 2700.

R.V.