Mali Kraljevčani za Gavrilovu pobedu

Mila, Dorotea, Nikolija, Matija, Vukašin, Milija i Nikša – bili su danas na šarenom štandu „prodavci“ i veselih, i ozbiljnih lica, dok su tokom svoje humane akcije prikupljali sredstva za lečenje malog Gavrila

„Prodajemo narukvice, čestitke, crteže…“ Ovako su tri devojčice najavile svoju vaskršnju humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za malenog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca koji već na početku života vodi najvažniju bitku – onu za sam život. Na predivno oslikanom prodajnom štandu koji su, u želji da uh podrže, za njih napravili odrasli, osim narukvica, vaskršnjih čestitki i crteža, danas su se našli i ukusni čokoladni mafini, prelepo ofarbana i ukrašena vaskršnja jaja…

„Prodavci“ i veselih, i ozbiljnih lica: Mila (devojčica već poznata po svojim humanitarnim akcijama), Dorotea, Nikolija, Matija, Vukašin, Milija, Nikša… Prilazili su dobri ljudi – jedni da kupe neke od izloženih predmeta, drugi samo da ubace novac u kutiju „Budi human za Gavrila“.

Humana deca danas su, prodajom onog što su uglavnom sama napravila, prikupila 38.700 dinara koji su uplaćeni na dinarski račun malenog Gavrila.

Za njegovo lečenje neohodno je prikupiti 290.150.000 dinara, a do sada je prikupljeno oko 29 odsto tih sredstava, odnosno – nešto manje od 81 miliona dinara i nešto više od 29.000 evra. Nedostaje još puno novca da ova nežna i umiljata beba, koja nema još ni osam meseci, dobije šansu da živi.

Gavrilo je rođen 7. septembra prošle godine, a imao je samo tri bezbrižna meseca života. Pred kraj 2020. polako je počeo da prestaje da pomera ručice i nožice, a sve je teže i disao. Lekari su ubrzo potvrdili da maleni Gavrilo ima retku neuromišićnu bolest – spinalnu mišićnu atrofiju tipa 1. Reč je o izuzetno teškoj i progresivnoj bolesti koja često ima smrtni ishod. Bolest je posledica mutacije gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne može da drži glavicu, sedi i puzi.

Dečicu koja su danas organizovala vaskršnju humanitarnu akciju ispred nekadašnje „Zadužbine“, pokrenulo je saznanje da njihov maleni drugar toliko pati. Još im je strašnije bilo to što, ako ne bude skupljeno dovoljno novca, Gavrilo svoju najvažniju bitku može da izgubi. Zbog toga su danas oni bili humani – zbog Gavrila, za Gavrila, za svu decu kojoj život nije dao jednake šanse kao drugim, srećnim bebama i njihovim roditeljima. Oni su svoj doprinos dali zahvaljujući humanim Kraljevčanima koji su ih podržali.

Ne kažu uzalud da svako od nas dobrotu najpre mora da potraži u sebi, pa tek onda u drugima. Malim humanim Kraljevčanima to je, očigledno, bilo više nego lako. Oni takvi žele i da ostanu u svetu u kojem je prosto neshvatljivo da Zolengsma – lek za Gavrila i drugu decu koja boluju od iste bolesti košta – dva miliona evra!

Jedini način da imamo prijatelje je da i sami budemo prijatelji: to je lekcija koju su ovi mališani danas od srca odaslali svim odraslima koji su to, možda, znali, pa zaboravili…

   M. M.D.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *