Manastir Žiča: Anđeli su pevali „Slava Bogu na visinama…“

Drevna svetinja ubeležila je u svoj kalendar više od 800 Badnjih večeri: i kad se sjajila u slavi u godinama blagostanja, i kad je bila spaljivana, i kad joj je pastva bila proterivana, a ona prividno zamrla, Žiča je slavila rođenje Bogomladenca

Ispred dveri manastira Žiče danas je nešto posle 15 časova zapaljen badnjak uz prisustvo velikog broja građana. I kad se sjajila u slavi u godinama blagostanja, i kad je bila spaljivana, i kad joj je pastva bila proterivana, a ona prividno zamrla, Žiča je slavila rođenje Bogomladenca. Drevna svetinja ubeležila je u svoj kalendar više od 800 Badnjih večeri! 

Manastir Žiča

Nakon večernje službe i liturgije Svetog Vasilija Velikog, obavljen je obred paljenja badnjaka, koji je predvodio protonamesnik Miloš Stanisavljević. On je svim građanima Kraljeva i svim hrišćanima čestitao Badnje veče i sutrašnji praznik Božić, rečima „Mir Božji, Hristos se rodi!“.

Paljenje badnjaka u Žiči danas

Protonamesnik je u svojoj izjavi izjavi pojasnio da je na Badnji dan u svetoj carskoj lavri, manastiru Žiči na svetoj liturgiji čitan odeljak iz Svetog pisma po Luki:

– On opisuje kako se anđeo Božji javio pastirima koji su napasali stada pored pećine vitlejemske. Anđeo im je objavio tajnu nad tajnama koju su proroci prorokovali, a jevrejski izabrani narod vekovima čekao. Anđeo je rekao pastirima da odu u pećinu i da se poklone Bogomladencu Hristu. A zatim se pojavilo i mnoštvo drugih anđela, koji su slavili Boga pevajući: „Slava Bogu na visinama i na zemlji mir i dobra volja među ljudima“.

protonamesnik Miloš Stanisavljević

Tako kroz sve vekove anđeli nas pozivaju kroz crkvu Božiju da se poklonimo Bogomladencu Hristu i da mir Božji unesemo najpre u srca naša i domove naše, a potom i da mir širimo u celom svetu. Mir Božji, Hristos se rodi! – poručio je protonamesnik Miloš Stanisavljević.

Manastir Žiča je vernike za ovaj Badnji dan dočekao neuobičajenog izgleda – ogoljene fasade, bez prepoznatljive crvene boje. Razlog je statička sanacija i izrada nove fasade kako bi svetinja dočekala i naredne vekove.

Veliki broj vernika prisustvovao je paljenju badnjaka danas u Žiči

R. Vesković

Fotografije: Predrag Milošević i R.V.