Oni su muškarci koji poručuju: Zaustavimo eskalaciju ubistava žena

„Ne možemo više da čekamo i da brojimo ubijene žene, koje institucije ne mogu da zaštite, jer je početka godine u Srbiji, prema dostupnim podacima, 18 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju“, kažu u inicijativi „Ne posmatraj. Reaguj!“

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ okuplja muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Oni su se potpisujući povelju „Muškarci protiv nasilja nad ženama” obavezali da će reagovati na svako ispoljavanje nasilja i da nikada neće posegnuti za bilo kojom vrstom nasilja prema ženama – fizičkom, verbalnom, seksualnom, psihološkom, ekonomskom ili nekom drugom.

U svom saopštenju povodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, muškarci iz ove inicijative poručuju:

U našoj Srbiji nasilje je eksplodiralo. I dalje svi tugujemo za izgubljenim životima dece i mladih u masakrima koji su se desili 3. i 4. maja. Po podacima FemPlatza do sada ubijeno je 18 žena (femicid) u porodičnom i partnerskom nasilju od početka ove godine. Ovog 18. maja na sećamo se svih ubijenih žena i poručujemo da niko nema prava da oduzme ŽIVOT!“

foto Pixabay

Oni opominju da institucije moraju da se pokrenu, da hitno mora da se formira telo za praćenje Femicida kako bi sistemski mogla da se prate ubistva žena i otkrivaju problemi u sistemu koje treba otkloniti.

„Crveno svetlo alarma odavno svetli. Mi više ne možemo da čekamo i da brojimo ubijene žene. Saznanja da nasilnici beže policiji, da ne postoji kontrola izrečenih mera zabrane prilaska, da su se ubijene žene obraćale institucijama i ostale nezaštićene, da ni devojčice nisu pošteđene, pokazuju da institucije danas nisu u stanju da odbrane živote žena. Mi kao društvo još uvek nismo stvorili nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške žrtvama“, ističe se u saopštenju.

Mušarci okupljeni oko Inicijateve „Ne posmatraj! Reaguj!“ ocenjuju da je nasilje svuda oko nas, da je u ovoj godini eksplodiralo direktno u lice i podsećaju da je „svaka ubijena žena nečija majka, sestra, baka, tetka, drugarica, a ne samo broj u nizu“:

Zato pozivamo muškarce da uvek reaguju na bilo koji oblik nasilja prema ženama. Žene imaju ista prava kao i mi i imaju pravo na život bez straha i nasilja. Različita istraživanja pokazuju da se femicid najčešće dešava kao izraz ljubomore ili zbog odlaska partnerke. Ljubomora ubija i zato je važno da mi muškarci naučimo, u slučaju prekida emotivne veze ili odlaska partnerke ili supruge, da odgovorno i nenasilno prihvatimo tu njihovu odluku – nikada ne vređamo ženu, ne progonimo je i ne uznemiravamo, na posežemo za nasiljem niti pokušavamo da joj se osvetimo ili na neki drugi način naudimo.

Mi, muškarci okupljeni oko inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ ustali smo protiv nasilja prema ženama. Ne zatvaramo oči pred ovim ogromnim društvenim problemom koji uništava živote žena, razara porodice i ostavlja trajne posledice po društvo“, kaže se u saopštenju.

foto Dan Burton Unsplash

Okupljeni oko ove inicijative pozivaju i druge da im se pridruže i budu saveznici u borbi protiv nasilja!“

****
Kontakt osoba Miloš Đajić 063 578 36

 Potpisujući povelju inicijativi se mogu priključiti svi drugi muškarci koji dele vrednosti nenasilja i poštovanja ženskih prava.  

        Priredila M. M. D.