Osmi put kviz – „Kraljevo bira znanje“ (VIDEO)

Pobednici takmičenja koje organizuju Društvo istoričara Raškog okruga i kraljevačka biblioteka među osnovnim školama je „IV kraljevački bataljon“, a Gimnazija u kategoriji srednjih škola

Povodom 80-godišnjice streljanja Kraljevčana 1941. godine, Društvo istoričara Raškog okruga i Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, i ove godine organizovali su kviza za učenike kraljevačkih osnovnih (OŠ „Živan Maričić“ Žiča, OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „IV kraljevački bataljon“) i srednjih škola (Gimnazija i Mašinsko-tehnička škola). Ove godine, tematski – učenici su se takmičili u poznavanju zavičajne istorije u vezi sa tragičnim stradanjem Kraljevčana u Drugom svetskom ratu.

Ovaj kviz, Društvo istoričara Raškog okruga organizuje od 2013. godine, a takmičenje pod nazivom „Kraljevo bira znanje“ nije organizovano jedno prošle, 2020. godine, zbog epidemije koronavirusa i loše epidemiološke situacije.

Pogledajte VIDEO prilog:

Učenici su se za kviz spremali iz knjige Silvije Krejakovic „Identiteti žrtava streljanih u Kraljevu oktobra 1941“. Odabrali smo jedan deo teksta, đaci su učili i sada pokazuju znanje koje imaju o tim događajima. Smatramo da je za kulturu sećanja izuzetno važno da, ne samo meštani Kraljeva. već i građani Srbije ovaj događaj pamte i da ga imaju uvek u vidu kada govore o Drugom svetskom ratu – ističe dr Dragoljub Danilović, profesor u kraljevačkoj Gimnaziji.

Pobednici programa naslovljenog sa „Kraljevo bira znanje – 80 godina od tragedije u Kraljevu“ u kategoriji osnovnih škola su đaci OŠ „IV kraljevački bataljon“ (Dušan Vuković, Ivona Konjokrad i Dušan Vulović), a u kategoriji srednjoškolaca najbolji su bili đaci kraljevačke Gimnazije.

Jovana Luković, učenica treće godine u ovoj školi, kao članica pobedničkog tima u kojem su bile još de devojke – Marta Filipović i Nevena Živković, navela je da su one veoma ponosne što su se prisetile istorije svog grada i poručile da tužnih događaja od pre 80 godina u Kraljevu treba da se prisećaju svi:

Detalj sa ovogodišnjeg kviza “Kraljevo bira znanje”

Kraljevo ima bogatu istoriju i mi smo bogati upravo zbog te istorije. Moj deka Radoš Bekčić stradao je u odmazdi Nemaca sa samo 17 godina. Mslim da nije slučajno to što ja sad imam 17 godina i takmičim se u njegovu čast. Pobedu u ovom kvizu posvećujem njemu, ali i stradalim porodicama Ristić, Marković, Blažić, Jončić i mnoge druge uz poruku: Kraljevo vas nije zaboravilo!

Pobednicima kviza, u obe kategorije organizatori takmičenja dodeliće tablete, zahvaljujući donacijama nekoliko javnih preduzeća i privatnih firmi J(KP „Vodovod”, „Dunav osiguranje” AD Kraljevo, „RVM” DOO, „Aviprom”, „Marić Centar”, „Pantelić” i restorana „Sunce”) koji su na ovaj način podržale nastojanje organizatora da kulturu zavičajnog istorijskog sećanja bude negovana. Svi učesnici kviza dobiće i odabrane knjige koje je za ovu priliku obezbedila kraljevačka biblioteka „Stefan Prvovenčani“.

    M. M. Dabić